Ο διεθνής διχασμός σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία εκφράστηκε και στο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής  των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20), που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, το οποίο δεν ήταν, ουσιαστικά, κοινό.

Ads

Στη δήλωση που εγκρίθηκε, ναι μεν τονίζεται ότι οι G20 «εκφράζουν τη λύπη τους με τους εντονότερους όρους» για την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ωστόσο διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά στα περισσότερα μέλη της ομάδας, καθώς υπήρξαν και άλλες απόψεις.

Ειδικότερα η δήλωση αναγνώρισε «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις» και απέφυγε περισσότερες λεπτομέρειες προσθέτοντας ότι η G20 «δεν είναι το φόρουμ για την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας».

Αν και οι φορείς των «διαφορετικών απόψεων» δεν κατανομάζονται στη δήλωση, ωστόσο, τα διεθνή ΜΜΕ συμφωνούν ότι αυτό αφορά καταρχήν και τουλάχιστον στην Κίνα και την Ινδία, στενούς και δηλωμένους συμμάχους της Μόσχας.

Ads

Σε κάθε περίπτωση στη δήλωση τονίζεται ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρηθεί και ότι η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη, ενώ καλωσορίζεται η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Πολλά μέλη εξέφρασαν ανησυχία για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση σε κρίσιμες υποδομές υγείας (…)που έχουν επηρεάσει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους, γυναίκες και παιδιά», ανέφερε η δήλωση.

Προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε την παγκόσμια οικονομία.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης πως οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών θα συνεχίσουν να διαβαθμίζουν καταλλήλως τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Τα μέλη της G20 επαναλαμβάνουν επίσης τη δέσμευσή τους να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ενώ αναγνωρίζουν ότι «πολλά νομίσματα κινήθηκαν σημαντικά» φέτος.

Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου», αναφέρεται στη δήλωση.

«Αυτό θα απαιτήσει ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες», προστίθεται.

Στην δήλωσή τους, η οποία εκδόθηκε μετά την σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, οι ηγέτες καλούν τους μετέχοντες στη συνεχιζόμενη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 που διεξάγεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου να «κλιμακώσουν επειγόντως» τις προσπάθειες στη σύνοδό τους κορυφής για το θέμα του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της G20 αναφέρονται επίσης στην δήλωσή τους στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι «προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, συνάδοντας με τις εθνικές συνθήκες και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη προς δίκαιες μεταβάσεις».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο κορυφής απουσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε την «πολιτικοποίηση» της συνάντησης της G20.