Ξεκίνησε χθες, Παρασκευή, στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας η διήμερη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20. Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνόδου της G20, «η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται γρηγορότερα απ΄ό,τι προβλεπόταν, αλλά με ένα ρυθμό άνισο ανάλογα με τις χώρες και τις περιοχές».

Ads

«Ωστόσο, η πρόσφατη μεταβλητότητα στις χρηματαγορές μάς υπενθυμίζει ότι παραμένουν οι ουσιαστικές προκλήσεις, πράγμα που υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας» προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 δεσμεύτηκαν να «καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία» για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά δεν αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων διάσωσης. Υπέρ του σχεδίου αυτού έχουν ταχθεί οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, ωστόσο στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ινδία και η Αυστραλία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια δημοσιονομική σταθεροποίηση, τονίζοντας ότι «όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ads

«Οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη δεν πρέπει να θεωρηθούν αρνητικές, γιατί η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού θα βοηθήσει στην εδραίωση της ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ κάλεσε τους ομολόγους του στις χώρες-μέλη του G20 να «περιφρουρήσουν» την πορεία εξόδου από την ύφεση, υποστηρίζοντας τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, εν μέσω των προβλημάτων στην Ευρώπη.

Ο Γκάιτνερ, σε επιστολή με ημερομηνία 3η Ιουνίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, ανέφερε ότι όλα τα μέλη του G20 έχουν «ισχυρό συμφέρον να ενισχύσουν την συνεχιζόμενη ανάνηψη της ιδιωτικής ζήτησης».

«Η ισχυρή πολιτική αντίδραση του G20 στην κρίση διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρώπη που προχωρά σε αναγκαίες τροποποιήσεις της πολιτικής της απειλούν να υποσκάψουν την ορμή της ανάνηψης της παγκόσμιας οικονομίας» σημείωσε ο Γκάιτνερ.

Οι αποφάσεις των G20 στο Μπουσάν θα υιοθετηθούν από τους αρχηγούς των κρατών μελών στην επόμενη σύνοδο των G20 που θα διεξαχθεί στις 26 – 27 Ιουνίου στο Τορόντο.