Περίπου 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις χθεσινές διαδηλώσεις κατά της G20, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 560 συλλήψεις διαδηλωτών να είναι ο απολογισμός του Σαββατοκύριακου. Δημοσιογράφοι και συμμετέχοντες καταγγέλλουν υπέρμετρη χρήση βίας εκ μέρους των αστυνομικών ενώ οι τοπικές αρχές απορρίπτουν τις κατηγορίες. Παράλληλα, το Σάββατο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Κοινωνικού Φόρουμ των ΗΠΑ στο Ντιτρόιτ.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο ειρηνικά, όμως γρήγορα οι τόνοι ανέβηκαν, με ομάδες ατόμων να επιτίθενται σε καταστήματα και τράπεζες και να βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα της αστυνομίας, η οποία απάντησε με σκληρό τρόπο προχωρώντας σε μπαράζ συλλήψεων. H καναδική αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά και σφαίρες από καουτσούκ τραυματίζοντας μάλιστα, μια δημοσιογράφο της καναδικής εφημερίδας “National Post” από σφαίρα καουτσούκ. Επιπλέον, δυο φωτογράφοι της ίδιας εφημερίδας συνελήφθησαν και καταγγέλλουν κακοποίηση από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ο επικεφαλής της αστυνοµίας στην πόλη, Μπιλ Μπλερ δήλωσε ότι οι αστυνομικοί δεν µπόρεσαν να ελέγξουν το πλήθος και πρόσθεσε: «Δεν είχαµε δει ποτέ τέτοιου είδους εγκληµατικότητα και βανδαλισµούς στους δρόµους µας». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Καναδού πρωθυπουργού, Δημήτρης Σούδας, επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια σε μια «μικρή ομάδα που θέλησε να εκφράσει με βία τις απόψεις της». Το κόστος για την ασφάλεια της συνόδου κορυφής στο Τορόντο υπολογίζεται γύρω στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Κυρίαρχο θέµα στις συζητήσεις των ηγετών των 20 πιο πλούσιων και ταχύτερα αναπτυσσόµενων χωρών ήταν η στρατηγική εξόδου από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπου επιβεβαιώθηκε άλλη µία φορά η διάσταση απόψεων µεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Παρά τη διάσταση απόψεων στον τρόπο αντιμετώπισης της ύφεσης, στο τελικό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «οι χώρες µε ανεπτυγµένες οικονοµίες δεσµεύθηκαν να περιορίσουν στο µισό το δηµοσιονοµικό τους έλλειµµα έως το 2013 και να σταθεροποιήσουν ή να µειώσουν την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ έως το 2016». « Για να είμαι ειλικρινής είναι περισσότερο απ’ ότι περίμενα, επειδή είναι συγκεκριμένο και έγινε αποδεκτό από όλες τις βιομηχανικές χώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι μία επιτυχία» σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκέλα Μέρκελ για το συμπέρασμα της Συνόδου.
«Με τη δουλειά μας εντός της G20, καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία (…) Όμως προφανώς έχουμε ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να προσεγγίσουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Η ομάδα των G20 συμφώνησε να επιτρέψει στις χώρες μέλη της που το επιθυμούν να επιβάλλουν φόρους στις τράπεζές τους, όμως απέρριψε τις εκκλήσεις για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες από το Τορόντο. Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ θέλουν οι τράπεζές τους να πληρώσουν για τα μεγάλα πακέτα στήριξης που τους προσφέρθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όμως ο Καναδάς και κάποιες αναδυόμενες χώρες, ο τραπεζικός τομέας των οποίων επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση, αντιτίθενται στα αιτήματα για την επιβολή ενός φόρου σε όλες τις χώρες της G20, επειδή φοβούνται ότι θα βλάψει την οικονομία τους. Αυτός ο συμβιβασμός ήταν «το περισσότερο που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε εδώ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.
Κοινωνικό Φόρουμ των ΗΠΑ στο Ντιτρόιτ
Στο μεταξύ, το Σάββατο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΟινωνικού Φόρουμ των ΗΠΑ στο Ντιτρόιτ, με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Βολιβίας στα Ηνωμένα Έθνη, Pablo Solon, να καλεί τους χιλιάδες συμμετέχοντες να ασκήσουν πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να συσταθεί διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά των δικαιωμάτων της «Μητέρας-Γης», αναφέροντας την περιβαλλοντική και όχι μόνο καταστροφή που προκαλείται εδώ και δυο μήνες στον Κόλπο του Μεξικού ως χαρακτηριστική περίπτωση.
Ο Solon τόνισε πως η πετρελαιοκηλίδα της British Petroleum στον Κόλπο του Μεξικού, όπου καταστρέφονται ζωές, θαλάσσια και όχι μόνο οικοσυστήματα αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση υπόθεσης που θα έπρεπε να τεθεί ενώπιων ενός διεθνούς δικαστηρίου εξουσιοδοτημένου για περιβαλλοντικές υποθέσεις. «Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Βολιβίας ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των αποθεμάτων νερού. Ο Solon τόνισε ότι η Βολιβίας πιέζει τα Ηνωμένα Έθνη να ανακηρύξουν την πρόσβαση σε επαρκή αποθέματα νερού και την υγιεινή, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
H Maureen Taylor, επικεφαλής του Οργανισμού Δικαιωμάτων Πρόνοιας του Μίσιγκαν και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Κοινωνικού Φόρουμ των ΗΠΑ στο Ντιτρόιτ, χαρακτήρισε τις εργασίες του Φόρουμ επιτυχημένες και οικονομικά ως ώθηση για την πόλη που τις φιλοξένησε – πρόκειται για μια πόλη που έχει πληγεί σημαντικά από την ανεργία τα τελευταία χρόνια.
Η Taylor λέει ότι οι προτάσεις που προέκυψαν από τις εργασίες των περίπου 20.000 συμμετεχόντων θα συνθέσουν μια αναφορά η οποία θα εκδοθεί σε τρεις με τέσσερις μέρες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >