Οι ηγέτες των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών της G20 ενέκριναν σήμερα στη Σεούλ μια ιστορική μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία διπλασιάζει τα κεφάλαιά του και τροποποιεί την κατανομή των εξουσιών.

Ads

Η μεταρρύθμιση αποτελεί «ένα σημαντικό στάδιο προς ένα περισσότερο νομιμοποιημένο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό ΔΝΤ», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής. Οι «20» ενέκριναν το σχέδιο συμφωνίας που είχε υιοθετηθεί κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 στο Κιεντζού της Νότιας Κορέας στις 23 Οκτωβρίου.

Περισσότερο από το 6% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί από υπερεκπροσωπούμενες, κυρίως πλούσιες, πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και 110 από τις 187 χώρες θα ενισχύσουν τα δικαιώματά τους. Η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες στο Συμβούλιο Διαχείρισης Πόρων του Ταμείου από την Ευρώπη. Τα μερίδια οικονομικής συμβολής θα αυξηθούν κατά 100% , γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και , κατά συνέπεια, των οικονομικών μέσων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο τελικό ανακοινωθέν, οι ηγέτες της G20 «ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών και από τους κυβερνήτες των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να εξετάζουν όλα τα σχετικά με την μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας θέματα».

Διαφωνίες και απαισιοδοξία

Η πρώτη μέρα της Συνόδου σκιάστηκε από έντονο κλίμα απαισιοδοξίας, καθώς οι ηγέτες των πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών εμφανίζονται διχασμένοι στα νομισματικά και εμπορικά ζητήματα. «Σας ευχαριστώ ηγέτες για τη μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε στη συνάντηση», είπε o πρόεδρος της Νότιας Κορέας κατά την έναρξη της πρώτης μεγάλης συνάντησης της συνόδου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα σημεία στα οποία σημειώθηκε αυτή η μεγάλη πρόοδος. Ωστόσο τα μέλη της Ομάδας των 20 συνεχίζουν να διαφωνούν σχετικά με την ανισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου, που έχει προκαλέσει ελλείμματα στα κράτη που εισάγουν και τεράστια πλεονάσματα στα κράτη που εξάγουν όπως η Κίνα και η Γερμανία.

Ads

Συγκεκριμένα κράτη του G20 που έπρεπε να προχωρήσουν σε μεγάλες διασώσεις των τραπεζών τους με χρήματα των φορολογούμενων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης, όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, τάσσονται υπέρ της επιβολής πρόσθετων κεφαλαιακών «μαξιλαριών» σε συστημικές τράπεζες. Όμως άλλες όπως η Γαλλία, όπου το τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό, υποστηρίζουν ότι η πιο αυστηρή εποπτεία των παγκόσμιων συστημικών τραπεζών είναι η σωστή απάντηση, ειδικότερα από τη στιγμή που οι τράπεζες ήδη θα έχουν να αντιμετωπίσουν πιο αυστηρές απαιτήσεις για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα όταν τα νέα πρότυπα που είναι γνωστά ως κανόνες της Βασιλείας III τεθούν σε εφαρμογή από το 2013.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι στα παρασκήνια της συνόδου, οι διαπραγματεύσεις «κόλλησαν» ακόμα και στο θέμα της κοινής ανακοίνωσης για το κλείσιμο της Συνόδου σήμερα. Τελικά, η ανακοίνωση συντάχθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα, επιχειρώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ανήσυχων αγορών για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ιρλανδίας. Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν να απόσχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, τη στιγμή που οι συνομιλίες διεξήχθησαν υπό συνθήκες έντασης ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, κυρίως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Το “σχέδιο δράσης της Σεούλ”, που περιλαμβάνεται στο κείμενο, καλεί τις ανεπτυγμένες χώρες και τις αναδυόμενες δυνάμεις “διασφαλίσουν την οικονομική ανάκαμψη, μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των αγορών, ειδικότερα ακολουθώντας συστήματα ισοτιμιών που θα προσδιορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αγορές, ενισχύοντας την εξελιξία των ισοτιμιών ώστε αυτές να εκφράζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη και απέχοντας από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων“.

Οι υπουργοί Οικονομικών υπενθυμίζουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ ως προς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών. “Κάθε νέος μηχανισμός δεν θα εφαρμοσθεί παρά μετά τα μέσα του 2013, χωρίς καμία συνέπεια για τη σημερινή κατάσταση”, αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, την Ιταλίας και της Ισπανίας.

Με βάση κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δέχθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου επί της αρχής μια περιορισμένη τροποποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού οικονομικής στήριξης χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με την πιθανή εισαγωγή ρήτρας που θα προβλέπει τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν στην κατοχή κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών στο κόστος της διάσωσης.

Προηγουμένως, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και τη Γαλλίας είχαν έκτακτες συνομιλίες στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, αφού ο πανικός που κατέλαβε τις αγορές για το ιρλανδικό χρέος εκτίναξε σε ύψος ρεκόρ τα spreads επηρεάζοντας τη θέση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης η οποία θα οδηγηθεί σε πτώχευση, λέγοντας ότι δεν κατόρθωσαν να κατανοήσουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής στήριξης στους οποίους έχει τη δυνατότητα να προσφύγει μία χώρα της ζώνης του ευρώ.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας συζήτησαν σήμερα το πρωί για το θέμα της Ιρλανδίας», δήλωσε επίσης Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Πιθανώς θα κάνουν κάποια κοινή δήλωση στη διάρκεια της ημέρας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σοβαρότητα. Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια ως προς την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση στην Ιρλανδία. Σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι επενδυτές, που έχουν πουλήσει ιρλανδικά ομόλογα λόγω των ανησυχιών ότι η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει, δεν έχουν κατανοήσει τον μηχανισμό στήριξης που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.