Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις ολοκληρώνεται στη Μόσχα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Σύμφωνα με το Reuters η G20 συμφώνησε πως «δεν υπάρχει ζήτημα νομισματικού πολέμου», ενώ παράλληλα ανέβαλλε τη θέσπιση δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση του χρέους σε «ένδειξη ανησυχίας», όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, για την «εύθραυστη παγκόσμια οικονομία». Την ίδια ώρα Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο ζητούν τη βελτίωση της φορολόγησης για όσες πολυεθνικές διαφεύγουν.
Ads
Το Reuters αναφέρει πως στο ανακοινωθέν που θα δημοσιοποιηθεί το Σάββατο περιλαμβάνει δέσμευση των χωρών της G20 πως δεν θα υπάρξουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της σταθερότητας των τιμών και της ανάπτυξης.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η κοινή δήλωση θα αντανακλά μια ουσιαστική, αλλά όχι πλήρης, έγκριση της δήλωσης της Τρίτης από τις χώρες της ομάδας των επτά (G7), ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.
«Όλοι συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν νομισματικό πόλεμο» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Στο ανακοινωθέν επίσης θα γίνεται αναφορά για δέσμευση στην εφαρμογή αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών πολιτικών χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για συγκεκριμένους στόχους, κάτι το οποίο ήταν βασική απαίτηση των ΗΠΑ.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 πλουσιότερων χωρών και αναδυόμενων οικονομιών εκφράζουν τη βούλησή τους να αφήσουν τις αγορές να ορίσουν τις τιμές συναλλάγματος ώστε να μην χρησιμεύσουν αυτές ως «εργαλείο οικονομικού πολέμου», όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών. «Ο κόσμος δεν πρέπει να κάνει το λάθος να χρησιμοποιεί τις ισοτιμίες σαν εργαλείο οικονομικού πολέμου», τόνισε ο Τζορτζ Οσμπορν κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της G20 στη Μόσχα. «Η G7 εξέδωσε μια πολύ σαφή ανακοίνωση και πιστεύω ότι η G20 θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή. Μια πολύ σαφής ανακοίνωση της G20 θα επηρεάσει θετικά».
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα και πιο πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας κατηγορούνται ότι θέλουν να ανατρέψουν τη νομισματική ισορροπία για να στηρίξουν τις οικονομίες τους με αποτέλεσμα την υποτίμηση του δολαρίου και του γεν, κάτι που δεν ευνοεί τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
«Συμφωνούμε στο γεγονός ότι αρνούμαστε να εισέλθουμε σε οιονδήποτε νομισματικό πόλεμο. Αρνούμαστε κάθε μορφή άσκησης πίεσης επί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά θέλουμε μια προσέγγιση συνεργασίας», είπε από την πλευρά του ο Γάλλος Πιέρ Μοσκοβισί.
Παράλληλα η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν τη G20 να αντιμετωπίσει δραστικά τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος, ώστε να φορολογούνται καλύτερα οι πολυεθνικές εταιρίες που διαφεύγουν της φορολογίας.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρέδωσε στους υπουργούς Οικονομικών των 20 πλουσιότερων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών που συνεδριάζουν στη ρωσική πρωτεύουσα έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, για την «καταπολέμηση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών».
Στην έκθεση αυτή, ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να προετοιμάσει μέχρι το καλοκαίρι ένα φιλόδοξο «σχέδιο δράσης» για την αναμόρφωση των διεθνών κανόνων, που δεν είναι προσαρμοσμένοι στην παγκοσμιοποίηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και που «επιτρέπουν υπερβολικά συχνά» στις πολυεθνικές να διαφεύγουν πλήρως της φορολόγησης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >