Η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, μετά τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, όπως έγραψε η βρετανική εφημερίδα The Guardian την Πέμπτη (2/1).

Ads

Οι τιμές αναφοράς έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2023, μία ημέρα μετά τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ οι ροές ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας σταμάτησαν τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

Το ρωσικό φυσικό αέριο μεταφερόταν μέσω Ουκρανίας για δεκαετίες, κυρίως μέσω ενός αγωγού που κατασκευάστηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Ο αγωγός ξεκινά από την πόλη Sudzha στη Ρωσία και καταλήγει κοντά στο Uzhhorod, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Σλοβακία.

Οι αγορές είχαν προβλέψει αυτή την εξέλιξη, ωστόσο παρακολουθούν στενά εάν αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερη πτώση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήδη από το 2021, τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό ενώ ο εν εξελίξει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εκτοξεύει τις τιμές φυσικού αερίου και των λογαριασμών ενέργειας.

Ads

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, «αν και οι τιμές παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2022, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκλεισαν το 2024 στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας, με την πρόσφατη αύξηση των τιμών να εντείνει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση τον Φεβρουάριο στην Ολλανδία αυξήθηκε έως και 4,3% την Πέμπτη, αλλά στη συνέχεια παρουσίασε άνοδο 1,9%, φτάνοντας στα 49,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

 

Σε ανάρτησή του στα social media, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ως «μία από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας». Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί “ιστορικό γεγονός για την Ουκρανία”, όπως είπε.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γερμάν Γκαλουστσένκο, χαρακτήρισε τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου ως «ιστορική στιγμή», λέγοντας ότι “θα αναγκάσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία”.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, που είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη διακοπή, προειδοποίησε ότι «θα έχει δραστικές επιπτώσεις για όλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι για τη Ρωσική Ομοσπονδία».