Χιλιάδες κρατούμενους απελευθέρωσαν από τις φυλακές της συριακής κυβέρνησης οι τζιχαντιστές αντάρτες μετά την πτώση του καθεστώτος των Άσαντ την Κυριακή.

Ads

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μια από τις πρώτες ενέργειες που έκαναν οι αντάρτες στις νεοκαταληφθείσες πόλεις ήταν να απελευθερώσουν κρατούμενους από τα κυβερνητικά κέντρα κράτησης. Βίντεο έδειχναν έκπληκτους ανθρώπους να βγαίνουν από τις φυλακές, όπου τους περίμεναν πλήθη πολιτών.

Οι συριακές φυλακές, όπου εκτιμάται ότι μέχρι αυτή την εβδομάδα κρατούνταν 136.000 άνθρωποι, είναι για πολλούς εμβληματικές της κυβερνητικής καταστολής που χάρισε στη Συρία τον τίτλο του «Βασιλείου της Σιωπής». Χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του 2011 επειδή μίλησαν κατά της κυβέρνησης.

Η συριακή ομάδα πολιτικής άμυνας, γνωστή ως Λευκά Κράνη, δηλώνει ότι ερευνά αναφορές επιζώντων της διαβόητης φυλακής Σεντνάγια, σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι κρατούνται σε κρυφά υπόγεια κελιά.

Ads

Η ομάδα αναφέρει ότι έχει αναπτύξει πέντε «εξειδικευμένες ομάδες έκτακτης ανάγκης» στη φυλακή, οι οποίες βοηθούνται από έναν οδηγό που γνωρίζει τη διάταξη της φυλακής.

Οι αρχές στην επαρχία της Δαμασκού ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες απελευθέρωσης των κρατουμένων, ορισμένοι από τους οποίους «σχεδόν πέθαναν από ασφυξία» από την έλλειψη εξαερισμού.

Η περιφέρεια της επαρχίας της Δαμασκού απηύθυνε έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πρώην στρατιώτες και εργαζόμενους στις φυλακές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ να παράσχουν στις δυνάμεις των ανταρτών τους κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπόγειες πόρτες.

Η αναζήτηση συγγενών στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια

Οικογένειες ψάχνουν απεγνωσμένα στα βρώμικα κελιά της συριακής φυλακής Σεντνάγια για συγγενείς που κρατούνται επί μακρόν, αφότου οι αντάρτες άνοιξαν τις πύλες της.

EPA/MOHAMMED AL RIFAI
EPA/MOHAMMED AL RIFAI

Χιλιάδες κρατούμενοι ξεχύθηκαν από το σύστημα κράτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την ανατροπή του την Κυριακή, μερικές φορές σε δακρύβρεχτες επανενώσεις με συγγενείς που πίστευαν ότι είχαν εκτελεστεί χρόνια νωρίτερα.

Αλλά αμέτρητες οικογένειες εξακολουθούν να ψάχνουν σε σκοτεινούς διαδρόμους και κρυμμένα κελιά του δαιδαλώδους συγκροτήματος για ίχνη αγαπημένων προσώπων που κρατούνται επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, αψήφησαν τις αρχές ή απλώς εξέφρασαν δυσαρέσκεια.

EPA/MOHAMMED AL RIFAI

Μαχητές των ανταρτών προσπάθησαν να εμποδίσουν τον κόσμο να εισέλθει στην ίδια τη φυλακή, ρίχνοντας σφαίρες στον αέρα – αλλά το πλήθος προχωρούσε απτόητο.

EPA/MOHAMMED AL RIFAI

Μέσα, οι άνθρωποι περιπλανήθηκαν στις δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις, πηγαίνοντας από κελί σε κελί, αναζητώντας οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να τους πει πού μπορεί να βρίσκονται οι συγγενείς και οι φίλοι τους.

Έκαναν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν την κρυμμένη υπόγεια πτέρυγα – την οποία αποκαλούσαν «κόκκινη πτέρυγα» – εν μέσω φόβων ότι οι κρατούμενοι λιμοκτονούσαν χωρίς φαγητό και ασφυκτιούσαν από την έλλειψη αέρα.

Η φυλακή φάνηκε να έχει χτιστεί για να προκαλέσει την αίσθηση της έλλειψης αντίληψης του που βρίσκονται οι φυλακισμένοι.

Στο κέντρο της βρίσκεται μια σπειροειδής σκάλα που από το ισόγειο φαίνεται ατελείωτη. Η σκάλα περιβάλλεται από μεταλλικές μπάρες και, πέρα από αυτές, μεγάλες πανομοιότυπες πόρτες θόλου, μέσα από τις οποίες βρίσκονται οι τρεις πτέρυγες της εγκατάστασης.

EPA/MOHAMMED AL RIFAI

Σύμφωνα με τους αντάρτες μαχητές, κάθε πτέρυγα ειδικευόταν σε μια διαφορετική μορφή βασανιστηρίων. Δεν υπάρχουν παράθυρα προς τον έξω κόσμο.

Σε άλλες φωτογραφίες, άνθρωποι ψάχνουν σε τρύπες στο έδαφος, μέσα στις οποίες φέρεται πως υπήρχαν υπόγεια και σκοτεινά μπουντρούμια κράτησης.

EPA/MOHAMMED AL RIFAI
EPA/MOHAMMED AL RIFAI