Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ αρνούνται να επιστρέψουν στην “ομαλότητα” (Πηγή: Al Jazeera)

Ads

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο απηύθυνε έκκληση προς τους Αιγύπτιους εργάτες να δώσουν ένα τέλος στο κύμα των διαδηλώσεων και να τηρήσουν τις ευθύνες τους για την ανάκαμψη της αιγυπτιακής οικονομίας μετά από τρεις εβδομάδες αναβρασμού. Μάλιστα, οι στρατιωτικοί ηγέτες της Αιγύπτου επεξεργάζονται την απαγόρευση των διαδηλώσεων και των απεργιών, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την «αταξία και το χάος» που έχει επικρατήσει μετά από τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Το διάγγελμα «Communique No 5» απήγγειλε σήμερα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ο εκπρόσωπος τύπου του Ανώτατου Συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων, καλώντας για εθνική αλληλεγγύη και κατηγορώντας τους απεργούς, πως με τις κινητοποιήσεις τους διαταράσσουν την οικονομία της χώρας.

«Αξιότιμοι Αιγύπτιοι, δείτε ότι αυτές οι απεργίες, αυτή την εύθραυστη στιγμή, έχουν αρνητικά αποτελέσματα»
, δήλωσε.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν και σήμερα, ζητώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Εργαζόμενοι στα ΜΜΜ συγκεντρώθηκαν έξω από τα κτίρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ κατά μήκος του ποταμού Νείλου στη Γκίζα, εκατοντάδες οδηγοί ασθενοφόρων πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους.

Ads

Χιλιάδες στην πλατεία Ταχρίρ

Δύο χιλιάδες άτομα περίπου συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, διακόπτοντας την κυκλοφορία και προχωρώντας σε κινητοποιήσεις κατά της αιγυπτιακής αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να «καθαρίσουν» το όνομα των μισητών αστυνομικών δυνάμεων, που έχουν κατηγορηθεί για υπερβολική χρήση βίας κατά τις αιματηρές συγκρούσεις των πρώτων ημερών της εξέγερσης.

Κάποιοι από αυτούς, κρατούσαν πορτρέτα αστυνομικών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις, καθώς και πλακάτ που έγραφαν «Είναι και αυτοί θύματα του καθεστώτος».

Νωρίτερα, οι δημοκρατικοί διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ είχαν καταγγείλει ότι ο στρατός τους απείλησε πως θα συλληφθούν, σε περίπτωση που δεν αποχωρήσουν. Παράλληλα, ο στρατός διέταξε τους ρεπόρτερ του Al Jazeera και άλλων ξένων μέσων ενημέρωσης, να σταματήσουν να τραβούν πλάνα από την πλατεία.

Συναντήσεις με ακτιβιστές

Ενώ οι διαδηλώσεις και οι απεργίες συνεχίζονταν, δύο κυβερνο-ακτιβιστές συναντήθηκαν με εκπροσώπους του στρατού, για να συζητήσουν πιθανές μεταρρυθμίσεις.

«Συναντηθήκαμε με το στρατό, για να καταλάβουμε την οπτική τους γωνία και να τους εξηγήσουμε τη δική μας» δήλωσαν το στέλεχος της Google, Wael Ghonim και ο μπλόγκερ Amr Salama, σε δημοκρατική ιστοσελίδα, η οποία βοήθησε να ξεσπάσει η εξέγερση.

Αίτημα για δέσμευση της περιουσίας του Μουμπάρακ αναμένει η Ε.Ε.

Το σχετικό αίτημα από την αιγυπτιακή πλευρά για να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην Αιγύπτιου προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επισημάνθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Είμαστε σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές. Όταν τεθεί το ζήτημα, θα απαντήσουμε. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα αν είναι απαραίτητο, όμως προς το παρόν δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις», σημείωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσικ, εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται αξιολόγηση και μία απόφαση των 27 χωρών- μελών της ΕΕ, το να προχωρήσουμε στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων», τόνισε η Μ. Κοτσιγιάντσικ, υπενθυμίζοντας πως στην αντίστοιχη περίπτωση του Τυνήσιου πρώην προέδρου, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, η απόφαση ελήφθη «στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τις αρχές της Τυνησίας».

Οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν σήμερα από την Γαλλία να «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία πρώην ανώτερων αξιωματούχων της Αιγύπτου αλλά όχι του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της οικογένειάς του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Βαλερό.

«Οι αιγυπτιακές αρχές μάς ζήτησαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων πρώην ανώτερων αξιωματούχων της Αιγύπτου. Εξετάζουμε αυτό το αίτημα και θα συνεργαστούμε με τις αιγυπτιακές αρχές» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το αίτημα δεν αφορά «ούτε τον πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ, ούτε μέλη της οικογένειάς του». Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είχε δηλώσει ότι οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν επισήμως από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που υπάρχουν στο έδαφός τους. Ωστόσο, η Γερμανία και η Βρετανία δεν έχουν διευκρινίσει αν πρόκειται για τα περιουσιακά στοιχεία του Χόσνι Μουμπάρακ.