Να απαγορευτεί στους οίκους αξιολόγησης να αξιολογούν μια χώρα που εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας και να επιτραπεί στους επενδυτές η προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των εν λόγω οίκων σε περίπτωση παραλείψεων ή παραβίασης κανόνων στην αξιολόγησή τους προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

 
Σύμφωνα με τους Financial Times της Γερμανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταρτίσει σχέδιο για απαγόρευση των αξιολογήσεων ακόμη και μέσα στο 2012. Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, οι οίκοι αξιολόγησης θα περιοριστούν σημαντικά και θα απαγορεύεται να αξιολογούν ατεκμηρίωτα τις Ευρωπαϊκές χώρες.
 
Όπως αναφέρουν οι Financial Times ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισελ Μπαρνιέ έχει προχωρήσει στην κατάρτιση του σχετικού σχεδίου και στην εισηγητική του έκθεση αναφέρει ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να αποτρέψει τη δημοσίευση των βαθμολογιών σε ακατάλληλες στιγμές που έχουν αρνητικές συνέπειες στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των κρατών.
 
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Επίτροπος Μπαρνιέ σκοπεύει επίσης να απαιτήσει από τους οίκους αξιολόγησης να ενημερώνουν προηγουμένως τα κράτη-μέλη για κάθε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν.