Στις 4 Δεκεμβρίου οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση που έχει προτείνει ο Ματέο Ρέντσι. Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο «όχι», η επόμενη μέρα για  την Ιταλία παραμένει αβέβαιη καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας έχει προειδοποιήσει για κυβέρνηση τεχνοκρατών και σήμερα οι Financial Times προειδοποιούν για τον κίνδυνο που ελοχεύει για τις τράπεζες.

Ads

Έως και οκτώ προβληματικές ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χάσει την Κυριακή το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που θα δημιουργήσει αναταραχή στην αγορά, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η εφημερίδα επικαλείται τραπεζίτες και αξιωματούχους, για να σημειώσει ότι η αναταραχή στην αγορά θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να συμμετάσχουν στην αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών.

Η λύση που έχει προτείνει ο Ματέο Ρέντσι είναι η αγορά, ύψους 4 τρισ. ευρώ χρέους, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο «εκκαθάρισης» των ιταλικών τραπεζών με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ, κάτι που θα είχε πολιτικό κόστος.

Ads

Σημειώνεται ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας τους αυτή τη χρονιά λόγω των «κόκκινων» δανείων. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν 360 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων, έναντι 225 δισ. ευρώ κεφαλαίου στα βιβλία τους μετά τις διαδοχικές αποτυχίες ρυθμιστών και κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το υπερμεγέθες χρηματοπιστωτικό σύστημα του οποίου η κερδοφορία αδυνάτησε από την στάσιμη οικονομία και παροξύνθηκε από απατηλές χρηματοδοτήσεις σε διάφορους οργανισμούς.

Η Ιταλία έχει οκτώ τράπεζες σε διάφορα στάδια «distress»: την τρίτη μεγαλύτερη βάση ενεργητικού Monte dei Paschi di Siena, τις μεσαίες τράπεζες Popolare di Vicenza, Veneto Banca and Carige και τέσσερις μικρές τράπεζες που διασώθηκαν πέρυσι: Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara.