Κρίσιμο χαρακτηρίζει το 2011 για τις σχέσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, σε ανάλυσή της η εφημερίδας Financial Times, με αφορμή την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη και τις μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους τραπεζών και επιχειρήσεων. Το ερώτημα για το 2011, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι κατά πόσο θα επεκταθεί στις δυτικές οικονομίες η κρίση χρέους που οδήγησε στην ανάγκη διάσωσης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Ads

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ, σημειώνει ότι «ένα κύμα κρίσης κρατικού χρέους ακολουθεί μετά από λίγα χρόνια ένα κύμα τραπεζικών κρίσεων», ενώ ο Ματ Κινγκ, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της αμερικανικής τράπεζας Citigroup, υποστηρίζει ότι «θα έχουμε μάχες μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών» προσθέτοντας ότι «οι δημοπρασίες των ισπανικών ομολόγων θα είναι στο επίκεντρο το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς» και ότι «είναι σημαντικό η μετάδοση να σταματήσει στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank αναφέρει πέντε τράπεζες, το χρέος των οποίων θα ωριμάσει σε μεγαλύτερο ποσοστό στην επόμενη τριετία: Την ισπανική Bankinter, την ιταλική Cassa Depositi & Prestiti, την ιρλανδική Anglo Irish και τις ελληνικές Eurobank και Πειραιώς.

Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,2% το Δεκέμβριο σε ετήσια βάση από 1,9% το Νοέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ads

Είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008 που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υπερβαίνει το όριο του 2%, το οποίο θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών. Τα αναλυτικά και οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν στις 14 Ιανουαρίου.