Κάποιες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου, όπως είναι οι IBM, Coca Cola, Siemens, Nokia, επιδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύουν οι «Financial Times». Επισημαίνεται μάλιστα, ότι από το ΕΣΠΑ 2007-2013 των χωρών της Ένωσης (Γ’ ΚΠΣ) ύψους 347 δις. Ευρώ, μόλις το 10% έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα, καθώς οι υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αδυνατούν να συγχρηματοδοτήσουν έργα που επιδοτούνται από την ΕΕ.

Ads

Εσωτερικά έγγραφα της Κομισιόν που απέκτησαν οι «Financial Times», δείχνουν επίσης ότι κονδύλια συνολικού ύψους 8,4 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία των δύο ΚΠΣ (Α και Β) που προηγήθηκαν του τρέχοντος, καταβλήθηκαν εσφαλμένα στους δικαιούχους.

Παράλληλα, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τα παραπάνω κονδύλια αντλήθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης και της ιταλικής μαφίας. Όσον αφορά τις πολυεθνικές που επιδοτούνται με κονδύλια για μικρομεσαίους, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα MacDonalds χρηματοδοτήθηκαν για την εκπαίδευση των… μαγείρων τους στη Σουηδία.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η ΕΕ δαπανά εκατομμύρια ευρώ για τον περιορισμό του καπνίσματος, η καπνοβιομηχανία British American Tobacco επιδοτήθηκε από την Ένωση και εθνικά κεφάλαια με 1,6 δις. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων. Άλλες επιχειρήσεις απορροφούν ευρωπαϊκού κονδύλια για τη μεταφορά εργοστασίων τους σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, παρότι οι κανονισμοί το απαγορεύουν.

Ads

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει η «Ελευθεροτυπία», η Ελλάδα έχει αφήσει στα αζήτητα τα κονδύλια του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για τη στήριξη πρώην εργαζόμενων σε εταιρίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Σε ερώτηση του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης, ζητά να ενημερωθεί γιατί δεν έχει γίνει καμία αίτηση για παροχή βοήθειας. Πάντως, σύμφωνα με απαντήσεις τον Ιούλιο, έστειλαν επιστολές και ακόμα ελέγχουν «τα απαιτούμενα για την αίτηση στοιχεία». Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα τρέχει από το 2006 και αφορά συνολικά 29.000 εργαζόμενους στην ΕΕ ως το τέλος του 2009.

Πηγή: Ελευθεροτυπία