Την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας, αποφάσισαν σήμερα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για να συζητήσουν περεταίρω το θέμα την ερχόμενη Παρασκευή.

Ads

Το σχέδιο που αποφασίστηκε σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται «εναλλακτικά» και περιλαμβάνουν τα γνωστά κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά και τα επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνου και τα επενδυτικά κεφάλαια. Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την κλιμάκωση της οποίας κατηγορούνται τα κεφάλαια αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε για πρώτη φορά τον έλεγχο της λειτουργίας τους.

Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι. Το σχέδιο ρύθμιση της λειτουργίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ανησυχεί τη Βρετανία καθώς σε αυτή εδρεύουν περίπου το 80% των hedge funds.

Στο μεταξύ, σε συμφωνία για να συνεργαστούν για την οικονομική κρίση, υιοθετώντας μία σειρά πρόσθετων μέτρων στην κατεύθυνση κατευνασμού των χρηματαγορών της Ευρώπης, κατάληξαν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Ads

Στο μεταξύ, χθες, ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών μελών της Ε.Ε. με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων τους βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup. Υπέρ του ελέγχου τους από την Κομισιόν, πριν κατατεθούν στα Κοινοβούλια των χωρών τους, τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα να καταφέρουμε κάποιο πλήγμα στην εξουσία που έχουν τα Εθνικά Κοινοβούλια στον προϋπολογισμό, αλλά θέλουμε οι υπουργοί Οικονομικών να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους εκ των προτέρων για τις διαφορές στους προϋπολογισμούς».

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση και 1,5% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρσι, αύξηση στα πλαίσια του αναμενόμενου και κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για 2% ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το ευρώ, από την άλλη, σημείωσε σήμερα και άλλες απώλειες έναντι του δολαρίου καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας τετραετίας καθώς στις συναλλαγές του απογεύματος βρέθηκε με ισοτιμία 1,22. Έναντι του γιεν το ευρώ μειώθηκε κατά 2,1% και η ισοτιμία του διαμορφώνεται στα 112,37 γεν.

Διαβάστε επίσης:
Αποκλείει τις μισθολογικές περικοπές στον ιδιωτικό τομέα ο Γ. Παπακωνσταντίνου