Με απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι «οι μετανάστες που ζουν σε κατάσταση ένδειας δεν μπορούν να τιμωρούνται, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπακούν σε σειρά αποφάσεων απέλασης». Με τον τρόπο αυτό, οι ανώτατοι Ιταλοί δικαστές έκριναν αντισυνταγματικό ένα μέρος της λεγόμενης «δέσμης μέτρων για την ασφάλεια», με την οποία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι μετέτρεψε την μετανάστευση χωρίς άδεια παραμονής σε αδίκημα.

Ads

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ετυμηγορία της ιταλικής Δικαιοσύνης, όταν υπάρχουν «βάσιμες αιτίες», οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής μπορούν να μην είναι σε θέση να υπακούσουν σε απόφαση απέλασης. Μία από αυτές είναι η αντικειμενική κατάσταση ένδειας.

Τα μέλη του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου εξέτασαν την περίπτωση μιας σαραντάχρονης αλλοδαπής γυναίκας, χωρίς άδεια παραμονής, η οποία δεν εγκατέλειψε τη χώρα παρά τα αλλεπάλληλα διατάγματα απέλασης. Η γυναίκα ζει σε αποθήκη, κάτω από κοινόχρηστες σκάλες, χωρίς καλοριφέρ, παρά το ότι η θερμοκρασία είναι συνήθως υπό το μηδέν. «Οι συνθήκες ένδειας στις οποίες ζει η γυναίκα αυτή αποτελούν σαφή αιτία που δεν της επιτρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα», τονίζουν οι δικαστές. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «παρά την ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη σημασία της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Οι σχολιαστές εκτιμούν ότι με την τοποθέτησή του το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσφέρει μια «δικλείδα ασφαλείας» για μια πιο «μαλακή» εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης του Καβαλιέρε. Ένας νόμος που προκάλεσε την αντίδραση μεγάλου μέρους της Καθολικής Εκκλησίας και που σε περίπτωση παραμονής στην Ιταλία, παρά τα επανειλημμένα διατάγματα απέλασης, προβλέπει για τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια.

Ads