Την Παρασκευή 26 Απριλίου αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη ο Στόλος της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition) που θα απέπλεε σήμερα με ανθρωπιστική βοήθεια για να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου της πρωτοβουλίας Felipe Lopes έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές απαιτήσεις και η ναυτολόγηση για τον απόπλου. Η τελευταία ομάδα συμμετεχόντων υποβάλλεται σήμερα στην αναγκαία μη βίαιη εκπαίδευση άμεσης δράσης.

Ads

Στόχος του Στόλου της Ελευθερίας, ενός συνασπισμού πολιτών από 40 διαφορετικές χώρες , είναι να σπάσει τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ και να απαιτήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός για να σωθούν οι ζωές χιλιάδων Παλαιστινίων. Υπενθυμίζεται ότι τα τρία πλοία του Στόλου της Ελευθερίας θα μεταφέρουν πάνω από 5.000 τόνους βοήθεια η οποία μπορεί να είναι σωτήρια για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα καθώς και εκατοντάδες παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ντιλάρα, κόρη μιας γυναίκας που επέβαινε στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά στον στολίσκο της Ελευθερίας το 2010, εικονίζεται στο πλοίο Akdeniz RoRo πριν αποπλεύσει με 5.500 τόνους βοήθειας και εκατοντάδες ακτιβιστές για τη Λωρίδα της Γάζας. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τον Τούρκο ακτιβιστή Fehmi Bulent Yildirim, πρόεδρο του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας IHH. EPA/ERDEM SAHIN
Η Ντιλάρα, κόρη μιας γυναίκας που επέβαινε στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά στον στολίσκο της Ελευθερίας το 2010, εικονίζεται στο πλοίο Akdeniz RoRo πριν αποπλεύσει με 5.500 τόνους βοήθειας και εκατοντάδες ακτιβιστές για τη Λωρίδα της Γάζας.  EPA/ERDEM SAHIN

“Εργαζόμαστε εντατικά για να μεταφέρουμε τα σκάφη μας σε ένα λιμάνι στην Κωνσταντινούπολη ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τους εκατοντάδες συμμετέχοντες ώστε να τους επιτραπεί η επιβίβαση το πρωί της Παρασκευής ανέφερε ο Felipe Lopes σε επικοινωνία του με το TVXS.

«Αλληλέγγυοι με την Παλαιστίνη στην Κωνσταντινούπολη!»

Εν τω μεταξύ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ξεκινά καθιστική διαμαρτυρία που θα πραγματοποιείται κάθε μέρα στην πλατεία Σουλταναχμέτ. Η διαμαρτυρία που  ξεκίνησε στις τρεις και θα συνεχιστεί μέχρι τις δέκα το βράδυ θα επαναλαμβάνεται στο ίδιο μέρος και ώρα μέχρι την Κυριακή 5 Μαΐου. “Οι κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις σκληρές επιθέσεις στη Γάζα. Άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σκοτώνονται. Για να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε αυτή την καταπίεση, σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας σε μια καθιστική διαμαρτυρία που ξεκινάει αύριο και συνεχίζεται κάθε μέρα μέχρι τις 5 Μαΐου. Καλούμε όλους τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία μας και να δείξουν την υποστήριξή τους στην Παλαιστίνη!”, αναφέρει η ανακοίνωση του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας ΙΗΗ.

Ads

“Ο Στόλος της Ελευθερίας έχει την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που είναι εξοργισμένοι με την αποτυχία των κυβερνήσεών μας να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό από τις γενοκτονικές ενέργειες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και του σκόπιμου λιμού για πάνω από δύο εκατομμυρία ανθρώπους”, δήλωσε ο Zohar Chamberlain-Regev, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Στόλου της Ελευθερίας (FFC).

Η Huwaida Arraf, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του FFC πρόσθεσε ότι “Οι κυβερνήσεις πρέπει να αρνηθούν να συνεργαστούν για τη διατήρηση της παράνομης πολιορκίας της Γάζας από το Ισραήλ παρεμποδίζοντας με οποιονδήποτε τρόπο τον Στόλο της Ελευθερίας. Καλούμε τις κυβερνήσεις των 40 χωρών που εκπροσωπούνται στο Freedom Flotilla Coalition να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και να απαιτήσουν από το Ισραήλ να εγγυηθεί στον Στόλο της ελευθερίας ασφαλή διέλευση προς τη Γάζα”.