Η Φράνσις Χάουγκεν είναι η γυναίκας που ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος αποτέλεσε την πηγή για διαρροή εσωτερικών εγγράφων της εταιρείας Facebook.
Σε συνέντευξη της που μεταδόθηκε από το δίκτυο CBS, στην οποία αποκάλυψε και το πρόσωπο της κατηγόρησε την εταιρεία ότι βάζει «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των χρηστών».
Η 30χρονη εργαζόταν στην εταιρεία Facebook ως υπεύθυνη προϊόντων και την τρίτη αναμένεται να καταθέσει στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.
Η Φράνσις Χάουγκεν πριν αποχωρήσει από την επιχείρηση πήρε πολλά έγγραφα από εσωτερικές έρευνες, τα οποία παρείχε στην Wall Street Journal. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εφημερίδα σε άρθρο που δημοσίευσε στα μέσα Σεπτεμβρίου, βασιζόμενη στις πληροφορίες αυτές, η επιχείρηση έκανε εσωτερικές έρευνες για το δίκτυο του Instagram και την επιρροή που έχει στους εφήβους.
Οι έρευνες αυτές είχαν δείξει ότι το 32% των εφήβων έκρινε ότι η χρήση το0υ Instagram τους έδινε μια πιο αρνητική εικόνα για το σώμα τους όταν δεν ήταν ήδη ευχαριστημένοι από αυτή που είχαν.
Η «σύγκρουση συμφερόντων»
Ο αντιπρόεδρος του Facebook σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN σχολίασε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν επιβεβαιώνουν ότι το Instagram είναι τοξικό για τους εφήβους.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι έρευνές μας ή αυτές οποιουδήποτε άλλου απλά δεν επιβεβαιώνουν ότι το Instagram είναι κακό ή τοξικό για όλους τους εφήβους» ενώ πρόσθεσε ότι «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι αν δεν αισθάνεσαι ήδη καλά με το σώμα σου, το να επισκεφθείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμη λίγο λιγότερο καλά».
Η εταιρεία, μετά από πιέσεις ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη εκδοχής του Instagram για άτομα κάτω των 13 ετών, χωρίς να αποκλείει, όμως, εντελώς το ενδεχόμενο αυτό. Έπειτα, η Φράνσις Χάουγκεν άρχισε να εργάζεται για το Facebook το 2019 και διορίστηκε στο τμήμα «πολιτικής ακεραιότητας», το οποίο ασχολείτο με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργούν ορισμένοι χρήστες ή ορισμένα περιεχόμενα στην καλή διεξαγωγή των εκλογών. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, το Facebook είχε αλλάξει τους αλγόριθμους για να μειώσει την διάδοση πλαστών πληροφοριών.
Σύμφωνα, όμως, με την μάρτυρα δημόσιου συμφέροντα «μόλις τελείωσαν οι εκλογές», ο όμιλος τους επανέφερε στην προηγούμενη κατάστασή τους, «δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας», ανέφερε στην συνέντευξη. Στην συνέχεια, πρόσθεσε ότι «Υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που ήταν καλό για τον κόσμο και αυτό που ήταν καλό για το Facebook», ενώ ο όμιλος «στη μία περίσταση μετά την άλλη, επέλεγε να προτάξει τα συμφέροντά του, δηλαδή να βγάζει περισσότερα χρήματα». Επιπλέον, η μάρτυρας τόνισε ότι «Δεν έχω δει λίγα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και η κατάσταση στο Facebook ήταν αισθητά χειρότερη από ό,τι είχα δει προηγουμένως», η οποία είχε εργαστεί στο Hinge, το Yelp και το Pinterest.
Η κ. Χάουγκεν κατηγορεί επίσης ότι μετά την επαναφορά τον προηγούμενων ρυθμίσεων πολλοί χρήστες χρησιμοποίησαν το Facebook για να κινητοποιηθούν ενόψει της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Ο Νικ Κλέγκ απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η ευθύνη «για την εξέγερση ανήκει στους ανθρώπους που προκάλεσαν τη βία και αυτούς που τους ενθάρρυναν, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Τραμπ.
Έπειτα, όμως ο αντιπρόεδρος του Facebook, παραδέχτηκε ότι o όμιλος οφείλει « να κατανοήσει πώς (αυτό) συμβάλλει στα αρνητικά και ακραία περιεχόμενα, στην ρητορική του μίσους και στην παραπληροφόρηση». Παράλληλα, η κ. Χαούγκεν τόνισε ότι «Κανένας στο Facebook δεν είναι κακόβουλος, αλλά δεν υπάρχει ταύτιση συμφερόντων».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >