Εκτίναξη στα επίπεδα ραδιενεργού καισίου και ραδιενεργού ιωδίου-131, που καταμετρώνται στα υπόγεια ύδατα, στην περιοχή του εργοστασίου, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Aυτό σημαίνει ότι η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενεργά στοιχεία, νερού, από τις εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων, συνεχίζεται. Στο μεταξύ, η Tepco, η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καταβάλλει τις πρώτες αποζημιώσεις σε κάθε οικογένεια που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κατοικία της ή ζει περιορισμένη στην κατοικία της εξαιτίας της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι 28 εργαζόμενοι από τους 300 έλαβαν υψηλές δόσεις ραδιενεργού ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης στη πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα.

Ads

Η αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στα υπόγεια ύδατα, πιστοποιήθηκε μετά την εντολή της ιαπωνικής κυβέρνησης στην εταιρεία να επαναλάβει τις μετρήσεις σε μια ποσότητα περίπου 660 τόνων που απάντλησε από υπόγεια χαρακώματα την Τετάρτη. Η νέα μέτρηση έδειξε συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου-131, που έφθανε τα 400 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, όταν η προηγούμενη καταγραφή, στις 6 Απριλίου είχε δείξει συγκέντρωση της τάξης των 72 μπεκερέλ. Το δε ραδιενεργό καίσιο εκτοξεύθηκε στα 53 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο. από τα 1,4 της προηγούμενης μέτρησης.

Στο μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρία προσπαθεί να βρει ασφαλή μέθοδο μεταφοράς περίπου 60.000 τόνων ραδιενεργού ύδατος που έχει συλλεχθεί από τους πύργους των αντιδραστήρων 1,2 και 3, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σε κοντινές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Το πρόβλημα της μεταφοράς της τεράστιας ποσότητας του ραδιενεργού ύδατος από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού θεωρείται επιτακτικό να επιλυθεί άμεσα διότι διαφορετικά δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος γενικευμένης έκλυσης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα της τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων εξαιτίας της μη λειτουργίας του συστήματος ψύξης.

Χθες, την εκτίναξη των επιπέδων ραδιενέργειας επιβεβαίωσε και η Υπηρεσία Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας. Επίσης, η ιαπωνική κυβέρνηση ανίχνευσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε 11 ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές προσκείμενες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά και σε ιχθυοαλιεύματα από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού ατυχήματος.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία ανακοίνωσε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι 28 εργαζόμενοι από τους 300 έλαβαν υψηλές δόσεις ραδιενεργού ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης στη πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΙΑΕΑ οι 28 εργαζόμενοι έχουν συσσωρεύσει δόσεις ακτινοβολίας πάνω από 100 μιλισιβέρτ (mSv), ωστόσο, όπως σημειώνεται, «κανένας εργαζόμενος δεν έλαβε μια δόση παραπάνω από τα ανώτατα όρια των 250 mSv για τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης». Η μέση δόση για έναν εργαζόμενο σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι 50 μιλισιβέρτ σε διάστημα πέντε ετών. Τον περασμένο μήνα δύο εργαζόμενοι από τη μονάδα της Φουκουσίμα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αφότου τα πόδια τους εκτέθηκαν σε 170-180 μιλισιβέρτ όταν πάτησαν σε μολυσμένο νερό.

Ads

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως ο κίνδυνος από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα έχει περιοριστεί και οι οικογένειες των αμερικανών διπλωματών μπορούν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακύρωσε την οδηγία που είχε εκδώσει και αυτό σημαίνει πως τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων της αμερικανικής κυβέρνησης μπορούν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία», επισημαίνεται σε ανακοίνωση. Η Ουάσινγκτον πάντως επαναλαμβάνει την σύσταση προς τους αμερικανούς πολίτες να μείνουν μακριά από μια ζώνη των 80 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, απόσταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή των 20 χιλιομέτρων που έχει ορίσει η ιαπωνική κυβέρνηση.

Πρώτες αποζημιώσεις

Η Tepco, η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα θα δώσει μια πρώτη αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου γεν (8.300 ευρώ) σε κάθε οικογένεια που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κατοικία της ή ζει περιορισμένη στην κατοικία της εξαιτίας της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν τους ανθρώπους που ζουν στη ζώνη αποκλεισμού, δηλαδή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αλλά και αυτούς που κατοικούν στη ζώνη που βρίσκεται 20 ως 30 χιλιόμετρα γύρω από το εργοστάσιο. Οι κάτοικοι των περιοχών που δεν βρίσκονται μέσα σε αυτές τις ζώνες θα αποζημιωθούν επίσης. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν 48.000 οικογένειες.