Το αντικαθεστωτικό κίνημα αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στη Λιβύη ενώ μονάχα η πρωτεύουσα Τρίπολη εμφανίζεται ως προπύργιο των υποστηρικτών του καθεστώτος. Οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι πραγματοποιούν κινήσεις προσέγγισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μια μέρα μετά τις κυρώσεις που ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κυρώσεις ενέκρινε από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στηρίζει τις αντικυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη που προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις περιμένουν σήμερα την αντεπίθεση του Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων στη Ζαουίγια.
Ads
Ακόμα και στην Τρίπολη, που παραμένει υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι οι κάτοικοι έχουν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους για να δυσχεραίνουν τη διάβαση τους. Νωρίς το πρωί αναφέρθηκε πως η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας, κοντά στη Βεγγάζη, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών. Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα. «Οι αδελφοί μας στην Τρίπολη λένε: ‘Μέχρι στιγμής είμαστε καλά, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια’…εάν ζητήσουν βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε», δήλωσε ο στρατηγός Αχμεντ ελ-Γκατράνι στη Βεγγάζη. Πάντως, το απόγευμα της Δευτέρας οι δυνάμεις ασφαλείας στην Τρίπολη άνοιξαν πυρ στον αέρα για να διαλύσουν διαδήλωση περίπου 400 ατόμων στην συνοικία Τατζούρα της λιβυκής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περίπου 2.000 μέλη των καθεστωτικών δυνάμεων έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια που βρίσκεται υπό των έλεγχο των αντικαθεστωτικών πολιτών και εκφράζονται φόβοι για επιχείρηση ανακατάληψής της. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Θα επιτεθούν σύντομα», δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας που προσχώρησε στην εξέγερση. «Εάν πολεμάμε για την ελευθερία, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε γι΄αυτήν», είπε.
Εν τω μεταξύ, αντικαθεστωτικοί έβαλαν εναντίον αεροσκάφους της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του στη Μισράτα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. «Ένα αεροσκάφος δέχθηκε πυρά σήμερα το πρωί ενώ έβαλλε εναντίον του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού. Οι διαδηλωτές αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του» δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.
«Οι μάχες για τον έλεγχο της βάσης της πολεμικής αεροπορίας άρχισε χθες το βράδυ και συνεχίζεται. Οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο μικρό τμήμα της βάσης. Οι διαδηλωτές ελέγχουν μεγάλο τμήμα της βάσης όπου υπάρχουν πυρομαχικά», πρόσθεσε.
Σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας. “Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε την Αίγυπτο και την Τυνησία, να βοηθήσουν τον κάθε πολίτη που καταφεύγει στο έδαφός τους προερχόμενος από τη Λιβύη” δήλωσε στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. “Θα προσκαλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα και γενναιόδωρα σε αυτές τις δύο χώρες, ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην έκτακτη ανθρωπιστική τους αποστολή“, προσέθεσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.
Περίπου 40.000 υπολογίζεται ότι κατέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία και άλλες 55.000 στην Αίγυπτο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές φυλές αλλά και επιτροπές των αντικαθεστωτικών στην απελευθερωμένη ανατολική Λιβύη, όπου καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κυρώσεις για το καθεστώς Καντάφι
Το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν κάθε πτήση πάνω από την Λιβύη για να εμποδίσουν την σφαγή αμάχων από την λιβυκή Πολιτική Αεροπορία που στηρίζει τον Μουάμαρ Καντάφι, εξετάζουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, σύμφωνα με τους New York Times, χωρίς ωστόσο να έχει λήφθει κάποια απόφαση. Όπως γράφει η εφημερίδα, που επικαλείται ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο, η απαγόρευση των πτήσεων θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης στην Λιβύη. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διαθέτουν αρκετές βάσεις στην Ιταλία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επιθέσεων κατά του Καντάφι, ενώ ο 6ος στόλος βρίσκεται στην Νάπολη.
Μετά τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ και το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη Δευτέρα πακέτο κυρώσεων κατά του Μουαμάρ Καντάφι και 25 ανθρώπων του στενού του κύκλου, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπάργκο όπλων και απαγόρευση ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ.Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του. Η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων εγκρίθηκε σε σύνοδο των πρεσβευτών των «27» στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον ξένες κυβερνήσεις, εντείνουν τις πιέσεις στο Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της λιβυκής ηγεσίας. Από το βήμα της συνόδου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι η βία «συγκλονίζει τη συνείδησή μας». Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δηλώνει την ίδια ώρα ότι το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο τμήμα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.
Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είπε ότι η Ουάσινγκτον «απλώνει το χέρι σε πολλούς διαφορετικούς Λίβυους στα ανατολικά», όπου μεγάλες περιοχές τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Μιλώντας από τη Γενεύη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι «πρέπει να φύγει τώρα» και διεμήνυσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Καντάφι απειλεί και σκοτώνει πολίτες».
Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε τη Δευτέρα πως ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ημέρες μια προκαταρκτική εξέταση για τις βιαιότητες στη Λιβύη, προκειμένου να αρχίσει η πλήρης έρευνα για το ενδεχόμενο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που έχει ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως έγινε γνωστό χθες, μετά τις πληροφορίες που έφεραν τον συνταγματάρχη Καντάφι να έχει μεταφέρει ποσά ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία, συνεδρίασε κρατικό συμβούλιο στο κάστρο του Γουίνδσορ και αποφάσισε το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων του τόσο του Μουαμάρ Καντάφι όσο και των πέντε παιδιών του, ύψους 900 εκατ. λιρών.
Επιπλέον, ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης φέρεται να δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα αφού τον εγκατέλειψε η νοσοκόμα Halyna Kolotnytska, η οποία όπως έγινε γνωστό μέσω των τηλεγραφημάτων του Wikileaks, δεν εγκατέλειπε το πλευρό του ποτέ. Σύμφωνα με αναφορές, η 38χρονη Ουκρανίδα επέστρεψε στο Κίεβο μαζί με μερικές άλλες δεκάδες Ουκρανών και ξένων υπηκόων που εγκατέλειψαν τη χώρα.
Στο μεταξύ, διέρρευσε το παρακάτω βίντεο που δείχνει τον Σεΐφ Ελ-Ισλάμ, το δεύτερο κατά σειρά γιο του Μουαμάρ Καντάφι, να «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου» παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του περί ηρεμίας, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >