Ads

Και τρίτη έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, Daiichi, με τους υπεύθυνους να εκφράζουν φόβους για διαρροή «πυρηνικού υλικού». Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται καθησυχαστική για την επικινδυνότητα της κατάστασης, μετά τον εντοπισμό “χαμηλών” επιπέδων ραδιενέργειας πάνω από το Τόκυο. Η Ιαπωνία λαμβάνει τα σωστά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τη ραδιενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα. Η φωτιά στο κτίριο του αντιδραστήρα 4 του σταθμού έσβησε σύντομα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων.

Όπως ανέφερε το δίκτυο Νέα του Κιότο, στους αντιδραστήρες 1 και 3 έχουν ήδη σημειωθεί εκρήξεις και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ίδιο συνέβη και τα ξημερώματα της Τρίτης στον αντιδραστήρα 2 του ίδιου συγκροτήματος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αμέσως μετά τη νέα έκρηξη πυκνό σύννεφο ατμών εκτοξεύθηκε προς τον ουρανό της Φουκουσάμα, αφού από αυτήν καταστράφηκε η οροφή του σιλό του αντιδραστήρα 2. Λίγες ώρες πριν από τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ads

Μετά την έκρηξη, τα επίπεδα της ακτινοβολίας που μετρήθηκαν στην πύλη του εργοστασίου σημείωσαν άλμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Shinji Kinjo. Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30′ το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα, έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια, Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο.

Πάντως οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας παρουσιάζονται καθησυχαστικές, καθώς υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο περίπου, για να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, από την προσβολή ραδιενεργούς ακτινοβολίας, σε ανθρώπους. Οι άνεμοι, την στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη, έπνεαν προς το νότο της χώρας, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα του κινδύνου, ραδιενεργά σωματίδια να φθάσουν πάνω από την πρωτεύουσα Τόκιο. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναοτο Καν, προειδοποίησε τους πολίτες σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο Φουκουσίμα να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Σύντομα, η Γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο με ανακοίνωση της προειδοποιούσε ότι, χαμηλού επίπεδου ραδιενεργή μόλυνση, που προέρχεται από τη διαρροή ραδιενεργών υλικών, που ακολούθησε τη νέα έκρηξη αναμένεται να φθάσει στην ατμόσφαιρα, πάνω από το Τόκιο. Η ανακοίνωση προέτρεπε τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην πόλη, να παραμείνουν στις κατοικίες τους, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, να σφραγίσουν τα παράθυρα και να διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Λίγες ώρες αργότερα, το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές μετέδιδε πως «χαμηλά» επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό. Σήμερα Ιάπωνες επιστήμονες συναντώνται στο Τόκιο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις μετά την έκρηξη στη Φουκουσίμα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, έστειλε σήμερα γραπτό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη χώρα καλώντας τους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση της ενέργειας.

Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία, οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας επέδραμαν στα καταστήματα για προμήθειες ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκαταλείπουν την περιοχή.

Μοναδική αχτίδα σωτηρίας στη συντετριμμένη χώρα, το γεγονός ότι τέσσερις μέρες μετά τον φονικό σεισμό τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν ζωντανούς δύο ανθρώπους. Πρόκειται για μια γυναίκα 70 ετών και έναν άνδρα, η ηλικία του οποίου δεν έγινε γνωστή.

Σε ραδιενεργό ακτινοβολία εκτέθηκαν μέλη του Αμερικανικού Ναυτικού

Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν σε μέλη πληρωμάτων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Ιαπωνία. Όπως ανακοινώθηκε από τος Αμερικανικό Ναυτικό, στελέχη του 7ου στόλου των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τον σεισμό της Παρασκευής, εκτέθηκαν σε ακτινοβολία και τα πλοία απομακρύνθηκαν από τα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές.

Έλεγχοι σε τρία ελικόπτερα που επέστρεφαν από αποστολή κοντά στο Σεντάι της βόρειο-ανατολικής Ιαπωνίας έδειξαν «χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε 17 μέλη των πληρωμάτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται: «Το επίπεδο ραδιενέργειας ήταν χαμηλό και εξαφανίστηκε όταν τα μέλη του πληρώματος πλύθηκαν με νερό και σαπούνι. Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και δεν εντοπίστηκε νέα μόλυνση».

ΠΟΥ: Το Τόκιο λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα

Η Ιαπωνία λαμβάνει τα σωστά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τη ραδιενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ, η Ιαπωνία δεν έχει ζητήσει από το διεθνή οργανισμό να στείλει ειδικούς στη μόλυνση από ραδιενέργεια, αλλά πρόσθεσε ότι το δίκτυο των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ είναι σε επιφυλακή.

«Ως τώρα οι Ιάπωνες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, εκκενώσεις, διασφάλιση ιωδιούχου ποτάσιου. Αυτά είναι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία που προβλέπονται για τα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια που υφίστανται σήμερα», τόνισε ο Χαρτλ.

Ακυρώνονται οι αεροπορικές πτήσεις προς Ιαπωνία

Η αεροπορική εταιρία Eva Airways, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι θα ματαιώσει τις πτήσεις της προς το Τόκιο και το Σαπόρο μέχρι το τέλος του Μαρτίου, μετά το σεισμό που σημειώθηκε στην Ιαπωνία και τις εκρήξεις που προκάλεσε σε πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας. Η China Airlines ανακοίνωσε επίσης ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και αν κριθεί απαραίτητο θα ματαιώσει κάποιες πτήσεις της. Ανάλογη ανακοίνωση έκανε μέσα από την ιστοσελίδα της και η Singapore Airlines.

Η Air China έχει ματαιώσει τις πτήσεις της από το Πεκίνο και τη Σανγκάη προς το Τόκιο. Το μέτρο αφορά τις προγραμματισμένες για σήμερα το μεσημέρι και το απόγευμα πτήσεις καθώς και ορισμένες για αύριο Τετάρτη. Η Thai Airways International εξακολουθεί να πραγματοποιεί πτήσεις προς το Τόκιο, αλλά ανώτατοι αξιωματούχοι της εταιρίας συναντώνται αυτή τη στιγμή και η εταιρία μπορεί να εκδώσει νέα ανακοίνωση. Την κατάσταση παρακολουθούν και οι εταιρίες Cathay Pacific και AirAsia και Malaysian Airline System της Μαλαισίας κι αν κριθεί απαραίτητο θα προβούν σε ματαιώσεις πτήσεων.

Βουτιά στο χρηματιστήριο

Βουτιά περίπου 14% σημείωναν οι κυριότεροι δείκτες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο μέχρι τις 0420 GMT σήμερα, εξαιτίας του πανικού των επενδυτών από τις εξελίξεις στην Ιαπωνία. Ο δείκτης Nikkei έπεσε κάτω από τις 9.000 , μονάδες χάνοντας 1, 247.1 (μείωση 12.96%) και φθάνοντας στις 8,373.28.

Το Πεκίνο σ’επιφυλακή

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι “παρακολουθεί στενά” τις εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα κι ενισχύει τους ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην Κίνα. «Το υπουργείο μας θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά το ατύχημα στον αντιδραστήρα 1 της Φουκουσίμα και θα ενισχύσει τους ελέγχους για ραδιενέργεια, ενώ θα ανακοινώνει τις σχετικές πληροφορίες γρήγορα», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας, το οποίο έχει αρμοδιότητες της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας.

Παράλληλα, η αεροπορική εταιρία Air China ματαίωσε τις πτήσεις της από το Πεκίνο και τη Σανγκάη προς το Τόκιο για σήμερα το μεσημέρι και το απόγευμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας. Η δε Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιεί ελέγχους στα εισαγόμενα τρόφιμα από την Ιαπωνία για την πιθανότητα μόλυνσής τους με ραδιενέργεια.