Το συγκλονιστικό στιγμιότυπο ενός μικρού κοριτσιού από την Ονδούρα που κλαίει, καθώς η μητέρα του υποβάλλεται σε σωματικό έλεγχο από την αμερικανική συνοριοφυλακή, κέρδισε το βραβείο World Press Photo για τη φωτογραφία της χρονιάς.

Ads

Την φωτογραφία τράβηξε τον περασμένο Ιούνιο ο Τζον Μουρ, του πρακτορείου Getty.

Στο πάνω μέρος της φωτογραφίας απεικονίζεται η Σάντρα Σάντσες καθώς την ψάχνουν και στο κέντρο η μικρή κόρη της, η Γιανέλα, μετά τη σύλληψή τους αφού πέρασαν παράτυπα τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Οι κριτές υπογράμμισαν ότι το στιγμιότυπο αυτό, που έκανε τον γύρο όλου του κόσμου, αντανακλά «μια βία άλλου τύπου», την ψυχολογική.

Ads

Μετά το κύμα κατακραυγής που προκάλεσε αυτή η φωτογραφία, η υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι η Γιανέλα και η μητέρα της δεν συγκαταλέγονταν στους χιλιάδες μετανάστες που διαχωρίστηκαν μετά την έλευσή τους οικογενειακώς στις ΗΠΑ. Παρ’ όλ’ αυτά, «η γενικευμένη αγανάκτηση εναντίον αυτής της αμφιλεγόμενης πρακτικής οδήγησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει την πολιτική του τον περασμένο Ιούνιο», σημείωσαν οι κριτές που απονέμουν τα βραβεία World Press Photo στο Άμστερνταμ.

Ο Τζον Μουρ φωτογράφιζε πράκτορες της συνοριοφυλακής τη νύχτα της 12ης Ιουνίου, στην καρδιά της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε, όταν συνέλαβαν ομάδα ανθρώπων που αποπειράθηκε να περάσει τα σύνορα. «Μπορούσα να δω τον φόβο στα πρόσωπά τους, στα μάτια τους», αφηγήθηκε ο φωτογράφος σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, αναφερόμενος στους μετανάστες. Εξήγησε πως τράβηξε τη φωτογραφία όταν η Σάντρα άφησε κάτω την κόρη της για να της γίνει σωματικός έλεγχος. Το παιδί άρχισε να κλαίει σχεδόν αμέσως. «Γονάτισα κι είχα πολύ λίγο χρόνο να τραβήξω το στιγμιότυπο πριν η έρευνα να τελειώσει», συνέχισε ο φωτογράφος.

Κατά την τελετή βράβευσής του, ο Μουρ είπε πως ήθελε να αφηγηθεί μια διαφορετική ιστορία και δήλωσε:  «Θεωρώ ότι ένα ζήτημα όπως αυτό, το ζήτημα της μετανάστευσης, έχει απήχηση πολύ πέραν των ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο».

Φέτος οι κριτές επέλεξαν ανάμεσα σε 78.800 φωτογραφίες που τράβηξαν πάνω από 4.730 φωτογράφοι και φωτοειδησεογράφοι από όλο τον κόσμο.