Καθώς οι ισχυρές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες συνεχίζουν να μαίνονται, έχοντας προκαλέσει τεράστιες καταστροφές αλλά κι αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, κάτοικοι κατηγορούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ότι φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για κλιματικές καταστροφές.

Ads

Ενδεικτικό είναι πως, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (16/01), κάτοικοι περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, απαίτησαν τη λήψη νομικών μέτρων που θα μπορούσαν να καταστήσουν τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες οικονομικά υπεύθυνες για τις ζημιές που προέκυψαν, σύμφωνα με τον Guardian.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τον βαθμό στον οποίο η κλιματική κρίση επιδείνωσε τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες. Ωστόσο, η υπάρχουσα έρευνα έχει καταστήσει σαφές ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο σοβαρές και συχνές πυρκαγιές.

Οι κλιματικοί επιστήμονες του UCLA διαπίστωσαν για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα ότι η κλιματική κρίση πιθανότατα ευθύνεται για το 1/4 της ξηρασίας που ενίσχυσε την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών.

Ads

Φωτιές στο Λος Άντζελες: Ο δύσκολος αγώνας της ανοικοδόμησης

«Δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς υπεύθυνοι για τις συνέπειες της αμέλειας της πετρελαϊκής βιομηχανίας», δήλωσε στον Guardian η Σαμ Τζέιμς, κάτοικος της Αλταντίνα, συνοικίας που καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

«Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη ζημιά που προκάλεσαν, να πληρώσουν αποζημιώσεις στις πληγείσες κοινότητες που έχασαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους και να λάβουν άμεσα μέτρα για τον μετριασμό περαιτέρω ζημιών», πρόσθεσε.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η βιομηχανία γνώριζε για δεκαετίες ότι τα προϊόντα της τροφοδοτούν την κλιματική κρίση, ωστόσο συνέχισε να τα διακινεί και να σπέρνει αμφιβολίες σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Φωτιές: Λύση οι προσφυγές κατά των πετρελαϊκών;

Πόλεις αλλά και πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, έχουν καταθέσει σχετικές προσφυγές με στόχο να καταστήσουν τις εταιρείες πετρελαιοειδών υπεύθυνες για αυτή την εκστρατεία παραπληροφόρησης και να τις αναγκάσουν να πληρώσουν αποζημιώσεις.

Το Βερμόντ και η Νέα Υόρκη ψήφισαν πρόσφατα νόμο για τη δημιουργία ενός «υπερταμείου για το κλίμα» απαιτώντας από τους ρυπαντές να πληρώσουν για τον καθαρισμό των τοξικών αποβλήτων, ενώ η Καλιφόρνια εξέτασε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο πέρυσι. Οι νομοθέτες θα παρουσιάσουν μια νέα έκδοση τις επόμενες ημέρες, δήλωσε η Κλάρα Βόντριτς, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Public Citizen, η οποία συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης.

«Ήδη πληρώνουμε για την κλιματική καταστροφή που προκαλεί η πετρελαϊκή βιομηχανία, όχι μόνο με χρήματα, αλλά και με τις ζωές μας, γι’ αυτό χρειαζόμαστε τον δικό μας υπερταμείο για το κλίμα», είπε.

Ο Άαρον Ρέγκουνμπεργκ, διευθυντής του Public Citizen, αναφέρθηκε σε ένα άλλο σχέδιο που θα ανάγκαζε την πετρελαϊκή βιομηχανία να λογοδοτήσει: την άσκηση ποινικών διώξεων. Η ιδέα έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των δημοσίων αξιωματούχων και των εισαγγελέων, ανέφερε παλαιότερα ο Guardian.