Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στα ογκώδη αγάλματα Μοάι από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις Νήσους του Πάσχα, τη Δευτέρα, ανέφερε η αρχή πολιτιστικής κληρονομιάς της Χιλής, μιλώντας για «ανυπολόγιστη ζημιά».

Ads

Οι αινιγματικοί μεγαλίθοι που χρονολογούνται τουλάχιστον προ 500 χρόνων, αποτελούν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η πολυνησιακή φυλή που κατοικούσε τότε στο νησί κατασκεύασε περίπου 1.000 αγάλματα ύψους τεσσάρων μέτρων και παραμένει μυστήριος τόσο ο τρόπος κατασκευής όσο και ο τρόπος μεταφοράς τους. Οι επιβλητικές πέτρινες μορφές σκαλίστηκαν από τους ιθαγενείς Ράπα Νούι κάποια στιγμή μεταξύ του 1400 και 1650, και τοποθετήθηκαν κατά μήκος του νησιού σε σχήμα δαχτυλιδιού με φορά προς την ενδοχώρα.

Η φωτιά, που ξέσπασε έκαψε σχεδόν 148.000 στρέμματα γης, σύμφωνα με την Καρολίνα Περέζ Ντατάρι, αξιωματούχο της αρχής πολιτιστικής κληρονομιάς της Χιλής, στην οποία ανήκουν διοικητικά οι Νήσοι του Πάσχα.

Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Ράνο Ραράκου, επίσης μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ήταν αυτή που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή από την πυρκαγιά.

Ads

Ο διευθυντής της κοινότητας Μάου Ενούα (Ma’u Henua), η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα και τη διαχείριση του εθνικού πάρκου, μίλησε για ανεπανόρθωτες ζημιές «με συνέπειες πέρα ​​από αυτό που βλέπουν τα μάτια μας».

«Τα μοάι είναι εντελώς απανθρακωμένα», είπε χαρακτηριστικά ο Αρίκι Τεπάνο.

Τα μνημεία αυτά είναι μορφές πνευματικής αφοσίωσης και λατρείας για τους Ράπα Νούι, ενσαρκώνοντας το πνεύμα ενός ξεχωριστού προγόνου. Κάθε ένα θεωρείται ως η ζωντανή ενσάρκωση εκείνου που απεικονίζει.

Ένα από τα αγάλματα – γνωστό ως Hoa Hakananai’a – βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο έπειτα από δωρεά Βρετανού καπετάνιου στη βασίλισσα Βικτώρια τη δεκαετία του 1860. Όμως, η χιλιανή κυβέρνηση έχουν ζητήσει την επιστροφή του.

*Κεντρική φωτογραφία Sminthsonian Magazine