Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα «να αποκαλυφθούν πλήρως τα ακριβή γεγονότα» αναφορικά με τις συνθήκες στις οποίες σκοτώθηκε ο αρχηγός της Αλ-Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταβαίνει σήμερα στο «σημείο Μηδέν», όπου συναντά κεκλεισμένων των θυρών συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης κατά των Διδύμων Πύργων. Στο μεταξύ, το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει φωτογραφίες από το κρυσφήγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, οι οποίες τραβήχτηκαν από Πακιστανό αξιωματούχο λίγο μετά την επιχείρηση των κομάντο των ΗΠΑ που εκτέλεσαν τον καταζητούμενο τρομοκράτη.

Ads

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα «να αποκαλυφθούν πλήρως τα ακριβή γεγονότα» αναφορικά με τις συνθήκες στις οποίες σκοτώθηκε ο αρχηγός της Αλ-Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Επιμένω ότι πρέπει να αποκαλυφθούν πλήρως τα ακριβή γεγονότα», δήλωσε η Πιλάι όταν ερωτήθηκε αν είναι ικανοποιημένη από τις αμερικανικές εξηγήσεις για τη νομιμότητα της επιχείρησης. «Πιστεύω πως, όχι μόνον οι υπηρεσίες μου, αλλά και όλος ο κόσμος έχει το δικαίωμα να μάθει τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε προς δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής της στο Όσλο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταθέτει σήμερα στεφάνι στο σημείο που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι και το ίδιο θα κάνει στο Πεντάγωνο ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, δεν πρόκειται να απευθύνει ομιλία στο Σημείο Μηδέν αλλά θα συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους διασώστες «κεκλεισμένων των θυρών».

Ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί «να χαιρετίσει το πνεύμα ενότητας που επικρατεί στην Αμερική μετά τις τρομερές επιθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, που χαρακτήρισε τον θάνατο του αρχηγού της αλ Κάιντα ως «μια σημαντική στιγμή που απελευθέρωσε τον αμερικανικό λαό».

Ads

«Ευτυχής» ο ΥΠΕΞ του Ιράκ για τη δολοφονία Μπιν Λάντεν

«Πήρε αυτό που του άξιζε» δήλωσε για τη δολοφονία Μπιν Λάντεν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιγιάρ Ζεμπαρί ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι η εκτέλεση του τρομοκράτη ήταν ένα πλήγμα στο ηθικό των οπαδών αλλά και των θαυμαστών του. «Ο Μπιν Λάντεν ήταν το σύμβολο και η προσωποποίηση του κακού. Ο θάνατός του ήταν μεγάλο πλήγμα για το ηθικό των οπαδών του, ο ψυχολογικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος», είπε ο Ζεμπαρί στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και θα δημοσιευθεί την Πέμπτη. «Εμείς οι Ιρακινοί και το λέω αυτό απερίφραστα, είμαστε χαρούμενοι που ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε. Ήταν ένας τρομοκράτης και του συνέβη αυτό που του άξιζε».

Ο Ζεμπαρί ανέφερε ότι η Αλ Κάϊντα έχει αποδυναμωθεί στο Ιράκ, όπου παραστρατιωτικές ομάδες είχαν υπό τον έλεγχό τους ορισμένες περιοχές που κατοικούνταν από Σουνίτες, μέχρι την αμερικανική εισβολή του 2003. «Η Αλ Κάϊντα έχει απωλέσει την ικανότητά της να διενεργεί μόνιμα έναν τρομοκρατικό πόλεμο.Οι τρομοκράτες δεν μπορούν πλέον να δρουν από τις απελευθερωμένες ζώνες, δεν ελέγχουν καμία πόλη. Τώρα χρειάζονται ένα με δύο μήνες για να προετοιμάσουν μια επιχείρηση» υπογράμμισε ο Ιρακινός ΥΠ.ΕΞ.

Ο κ. Ζεμπαρί επεσήμανε ακόμα ότι η Αλ Κάϊντα αποδυναμώθηκε από το θάνατο των ηγετών της αλλά και από τον περιορισμό τόσο των εναλλακτικών επιλογών όσο και της έκτασης των περιοχών όπου μπορεί να κινείται και να βρίσκει καταφύγιο, κυρίως από το 2006-2007, όταν οι Σουνίτες ηγέτες έκαναν στροφή και συμμάχησαν με τους Αμερικανούς.

Διαδηλώσεις στο Πακιστάν

Το πιο ισχυρό ισλαμικό κόμμα του Πακιστάν, Τζαμάατ ε Ισλάμι, καλεί αύριο τους υποστηριχτές του να συμμετάσχουν στα μαζικά συλλαλητήρια ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά των ένοπλων ομάδων που δρουν στο Πακιστάν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική επιχείρηση της Δευτέρας που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με το μεγαλύτερο θρησκευτικό κόμμα του Πακιστάν, οι ΗΠΑ, με την επιχείρησή τους στην Αμποταμπάντ, όπου ήταν το κρησφύγετο του μπιν Λάντεν, παραβίασαν την ανεξαρτησία της χώρας.

“Ακόμη και αν υπήρχε κάποια συμπάθεια για τους Αμερικανούς, αυτή θα χαθεί έπειτα και από αυτό που έκαναν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Παραβίασαν την ανεξαρτησία της χώρας μας” δήλωσε ο επικεφαλής της Τζαμάατ ε Ισλάμι Σιέντ Μουναγουόρ Χασάν και πρόσθεσε ότι κάνει έκκληση για μαζική συμμετοχή του λαού στις ειρηνικές διαδηλώσεις της Παρασκευής. “Βασικό μας αίτημα είναι το Πακιστάν να αποσυρθεί από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” τόνισε ο ίδιος.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μικρής κλίμακας κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο του μπιν Λάντεν σε διάφορες περιοχές του Πακιστάν, ενώ μια από τις πιο βίαιες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα, η Λασκάρ ε Τάιμπα, σε ειδική τελετή που πραγματοποίησε προ ημερών ανακήρυξε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ως τον σημαντικότερο “μάρτυρα” του Ισλάμ.

Σοκαριστικές φωτογραφίες από το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν

Το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει σήμερα τις φωτογραφίες από το κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι οποίες τραβήχτηκαν από Πακιστανό αξιωματούχο λίγο μετά την επιχείρηση των κομάντο των ΗΠΑ που εκτέλεσαν τον καταζητούμενο τρομοκράτη.

Στις φωτογραφίες που τράβηξε Πακιστανό αξιωματούχος που εισήλθε στο χώρο μετά την επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δείχνουν δυο άντρες ντυμένους με παραδοσιακά αραβικά ρούχα και έναν νεαρό με μπλουζάκι να κείτονται νεκροί με τραύματα από σφαίρες, μέσα σε λίμνη αίματος.

Χθες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε τη μή δημοσίευση φωτογραφιών του ίδιου του Οσάμα Μπιν Λάντεν με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να παρακινήσουν σε πράξεις βίας κατά των ΗΠΑ ως εργαλείο προπαγάνδας από την Αλ Κάιντα.

Οι φωτογραφίες που πούλησε στο πρακτορείο Reuters ο Πακιστανός αξιωματούχος, σύμφωνα με την ώρα που εμφανίζουν, τραβήχτηκαν περίπου μία ώρα μετά την μοιραία για τον Μπιν Λάντεν επιχείρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Στο εξωτερικό του κτιρίου εμφανίζεται ένα συντετριμμένο ελικόπτερο – λόγω μηχανικής βλάβης – που εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ, αφού το αχρήστευσαν εντελώς.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ