Σε ακόμη μία τρομοκρατική επίθεση, αυτή του Λονδίνου, χρησιμοποιήθηκε αυτοκίνητο ως όπλο, με το CNN να αναρωτιέται για ποιο λόγο, όλο και συχνότερα, να συμβαίνει αυτό.

Ads

Στις 15 Ιουλίου του 2016, στην Νίκαια της Γαλλίας, 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν, όταν ένα φορτηγό 20 τόνων έπεσαν πάνω στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την εκδήλωση για την Ημέρα της Βαστίλλης.

Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη.

image

Ads

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2016, στο Βερολίνο, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν, όταν ένα ρυμουλκούμενο φορτηγό έπεσε πάνω σε ένα πλήθος σε μια πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά, που εκείνη την στιγμή ήταν γεμάτη από τουρίστες και ντόπιους κατοίκους, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο δράστης, σε βίντεο, είχε ορκιστεί πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος».

image

Στις 28 Νοεμβρίου του 2016, στο Οχάιο των ΗΠΑ, 11 άνθρωποι τραυματίζονται, όταν ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Οχάιο, έριξε το αυτοκίνητό του σε μια ομάδα πεζών στην πανεπιστημιούπολη. Βγήκε έξω από το όχημα και όρμηξε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι. Λίγες στιγμές αργότερα, ένα αστυνομικός του Πανεπιστημίου του Οχάιο πυροβόλησε θανάσιμα τον ύποπτο, όταν αρνήθηκε να σταματήσει.

Σε ανάρτησή του στο Facebook λίγο πριν την επίθεση, ο Σομαλός δράστης είπε πως είχε «κουραστεί και αρρωστήσει» βλέποντας τους συναδέφλους του μουσουλμάνους να «σκοτώνονται και να βασανίζονται», σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς αξιωματικούς.

image

Στις 8 Ιανουαρίου του 2017, στην Ιερουσαλήμ, τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν, όταν ένας 28χρονος έπεσε πάνω τους με φορτηγό. Οι ισραηλινές αρχές τον συνέδεσαν με το «Ισλαμικό Κράτος».

image

Στο Κεμπέκ του Καναδά, στις 20 Οκτωβρίου 2014, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε κι άλλος ένας τραυματίστηκε όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε συνειδητά πάνω τους από έναν «ριζοσπαστικοποιημένο» τζιχαντιστή, σύμφωνα με τις αρχές.

image

Το CNN αναφέρει ότι αν και δεν συνδέονται όλες οι επιθέσεις με οχήματα με την τρομοκρατία, ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα έχουν ζητήσει από τους οπαδούς τους να χρησιμοποιούν φορτηγά ως όπλα.

Ενα περιοδικό της Αλ Κάιντα δημοσίευσε ένα άρθρο το 2010 με τίτλο «The Ultimate Mowing Machine».

Το άρθρο καλεί σε χρήση φορτηγών «ως μηχανή κουρέματος, όχι όμως για να κόψουν το γρασίδι, αλλά για να κόψουν τους εχθρούς του Αλλάχ».

Ανέφερε επίσης πως απαιτείται ένα φορτηγό «όσο πιο ισχυρό, τόσο το καλύτερο».

«Για να επιτευχθεί το μέγιστο μακελειό, θα πρέπει να πάρετε τόσο πολύ ταχύτητα όσο μπορείτε, ενώ θα εξακολουθείτε να διατηρείται τον έλεγχο του οχήματός σας, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αδράνεια σας και να είστε σε θέση να πετύχετε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με μία μόνο κίνηση» ανέφερε το άρθρο.

Ο Τζον Μίλερ, αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους υποστηρικτές του να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα ως όπλα, αν δεν έχουν άλλα μέσα επίθεσης.

«Η πρόσκληση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων, ήταν να χρησιμοποιούν ότι έχουν» είχε δηλώσει το 2015 ο Μίλερ.

«Και αυτό σημαίνει ότι αν μπορείς να φτιάξεις μία βόμβα, θα είσαι ένας βομβιστής. Αλλά αν δεν μπορείς, χρησιμοποίησε ένα όπλο. Αν δεν μπορείς να βρεις ένα όπλο, χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι. Κι αν δεν μπορείς να βρεις ούτε μαχαίρι, χρησιμοποίησε ένα αυτοκίνητο».