Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών και τις φήμες για ήττα του χριστιανικού PDP. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς ή μαχαιρώματα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της κλινικής «Jos University Teaching Hospital» στο Reuters.

Ads

H βία φάνηκε να καταλαγιάζει το Σάββατο, όταν ξεκίνησαν τις περιπολίες τους ο στρατός κι αστυνομία, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι Αρχές είχαν λάβει εντολή να εκτελούν εν ψυχρώ όποιον εμπλακεί σε αναταραχές.

Οι ταραχές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη Νιγηρία. Από το 1999 έως το 2003, μετά την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα, τουλάχιστον 10.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε αναταραχές, ενώ στην πόλη Jos και στην πόλη Yelwa εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια.

Τα αίτια της βίας δεν είναι απλά. Συχνά, σαν λόγοι προβάλλονται οι θρησκευτικές διαφορές. Πολλά θερμόαιμα επεισόδια έχουν σημειωθεί όταν μέλη της «αντίπαλης» θρησκείας έχουν μετοικήσει σε περιοχές όπου κατοικούν μέλη της άλλης θρησκείας, όπου κάθε φυλή θεωρεί τον εαυτό της γηγενή. Είναι όμως θρησκευτικοί οι λόγοι ή η πραγματική αιτία είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε πόρους, όπου οι πόροι αυτοί μπορεί να αναφέρονται σε καλλιεργήσιμη γη, θέσεις εργασίας ή και ανάληψη πολιτικής εξουσίας;

Ads

Οι διαφορές που διχάζουν τη Νιγηρία είναι, κατά βάση, οικονομικής φύσης. Παρά τα πλούσια αποθέματα σε πετρέλαιο, η χώρα δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει, την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία. Η ανεργία μαστίζει την κοινωνία και η πρόσβαση σε εκπαίδευση είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι τεταμένο. Μια στρατιά νέων, απελπισμένων ανθρώπων γίνεται έρμαιο στα χέρια φιλόδοξων πολιτικών, οι οποίοι αντί να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο λαό τους, διασφαλίζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Η Νιγηρία είναι μια χώρα που προστατεύει τις χαριστικές παροχές εκ μέρους των κυβερνώντων. Τα πάντα σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο εκτελούνται βάσει ανατιθέμενων «συμβολαίων». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εθνική διχόνοια υπάρχει κυρίως γιατί υποκινείται από πολιτικούς, οι οποίοι κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους. Όσοι έχουν πρόσβαση στην πολιτική εξουσία, αποκτούν αυτομάτως πρόσβαση και στον πλούτο. Όσοι δεν έχουν ούτε πρόσβαση, ούτε πλούτο απλά στρέφονται εναντίον εκείνων που τα έχουν.

Η βία σίγουρα φέρνει βία. Ο πληθυσμός της Νιγηρίας, που ανέρχεται στα 140.000.000, είναι διαχωρισμένος σε 70 εκατομμύρια Χριστιανούς κι άλλους τόσους Μουσουλμάνους. Οι βεντέτες μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων είναι συχνό φαινόμενο, οι θρησκευτικές διαφορές όμως είναι απλά το «παραπέτασμα» που κρύβει πίσω του μια βαθιά κρίση στη Νιγηρία… Μια κρίση που έχει επηρεάσει όχι μόνο την κοινωνία αλλά και τους θεσμούς.