Στις 28 Νοεμβρίου του 2015 στο Ντιγιαρμπακίρ (στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους) στο κέντρο της πόλης μπροστά στον Τετράστηλο Μιναρέ, που κατασκευάστηκε το 1500, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της πόλης κ. Ταχίρ Ελτσί έκανε ένα δημόσιο κάλεσμα ενώπιον δέκα περίπου δημοσιογράφων «προκειμένου να προστατευθεί αυτό το ιστορικό μνημείο» καθώς διεξάγονταν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. 

Ads

Η ιστορική περιοχή του Σουρ (μέσα στο φρούριο του Ντιγιαρμπακίρ), με τα αρχαία του κτήρια και τους δρόμους του, «άντρο τρομοκρατών» σύμφωνα με την κυβέρνηση, καταστράφηκε από τα βαριά όπλα των δυνάμεων ασφαλείας. Ο κ. Ελτσί, φλογερός μαχητής της ειρήνης ανάμεσα στην Άγκυρα και τους Κούρδους, δήλωσε ότι θα έπρεπε με κάθε κόστος να σταματήσουν οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να αποτραπεί η καταστροφή ιστορικών μνημείων, όπως ο Τετράστηλος Μιναρές. «Υπήρχαν γύρω μας τουλάχιστον 30 αστυνομικοί με πολιτικά και στολές», θυμάται ένας ανταποκριτής που βρισκόταν εκεί. «Είχα δει, επίσης, τρεις καμεραμάν της αστυνομίας να βιντεοσκοπούν τις δηλώσεις του Ελτσί», συμπλήρωσε.

Έτσι, ακούσαμε σε ζωντανή μετάδοση σε κάποια κανάλια της τηλεόρασης, τέσσερις πυροβολισμούς και είδαμε έναν άντρα να τρέχει, να ρίχνει ένα όπλο στο έδαφος, και ταυτόχρονα τον Ταχίρ Ελτσί να καταρρέει αιμόφυρτος. Δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια πολλών δημοσιογράφων, δικηγόρων και αστυνομικών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ, γνωστός για τις ρητορικές του ικανότητες και δικηγόρος καταπιεσμένων Κούρδων, είχε καταδικάσει πολλές φορές το καθεστώς της Άγκυρας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήταν ισχυρός πολέμιος της κρατικής βίας ενώ ταυτόχρονα ασκούσε κριτική και σε ορισμένες ένοπλες επιχειρήσεις του ΡΚΚ κατά πολιτών. (Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, είναι σε σύγκρουση από το 1984 με την τουρκική κυβέρνηση για τα δικαιώματα των Κούρδων).

Ads

Λίγες εβδομάδες πριν την δολοφονία του, μιλώντας σε ένα δημοφιλές κανάλι της τουρκικής τηλεόρασης, ο κ. Ελτσί είχε δηλώσει: «Το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αν και κάποιες δράσεις του έχουν τρομοκρατικό χαρακτήρα. Το ΡΚΚ είναι ένα ένοπλο αλλά και πολιτικό κίνημα. Έχει πολιτικά αιτήματα και σημαντική στήριξη ανάμεσα στην κοινωνία». Ο δημοσιογράφος που έπαιρνε την συνέντευξη προσπάθησε με τις ερωτήσεις του να προκαλέσει τον κ. Ελτσί και εν μέρει το πέτυχε. Έκτοτε ο δικηγόρος του Ντιγιαρμπακίρ λιντσαρίστηκε από τα κυβερνητικά ΜΜΕ.

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης έκρινε ότι ο κ. Ελτσί με αυτές τις δηλώσεις έκανε προπαγάνδα υπέρ της αποσχιστικής τρομοκρατίας. Είχε συλληφθεί και ανακριθεί αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Στην Τουρκία μπορεί κανείς ελεύθερα – σχεδόν συνίσταται – να καταδικάσει δημοσίως το ΡΚΚ ή τον αγώνα των Κούρδων, αλλα είναι πολιτικά και νομικά απαγορευμένο να υπάρξει αναφορά στις θετικές πτυχές του κουρδικού κινήματος.

Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υποσχεθεί ότι οι δολοφόνοι του κ. Ελτσί θα συλληφθούν και θα δικαστούν. Όμως τρία χρόνια μετά την δολοφονία, ο εισαγγελέας δεν έχει ανακοινώσει κατηγορητήριο γιατί δεν υπήρξε ούτε ένας κατηγορούμενος. Επιπλεόν, κάποιες από τις ηχογραφήσεις και τα βίντεο από την σκηνή της δολοφονίας «χάθηκαν» ή «διαγράφηκαν» από τον φάκελο της υπόθεσης. Η έκθεση που συνέταξαν οι επιθεωρητές του Υπουργείου Εσωτερικών, που εξέτασαν το σημείο της δολοφονίας, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Οι συνάδελφοι του δικηγόρου, η οικογένειά του, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ διοργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη στο Ντιγιαρμπακίρ μια σιωπηλή πορεία κρατώντας ένα πανό που έγραφε «δεν υπάρχει φόνος που το Κράτος δεν μπορεί να εξιχνιάσει. Υπάρχουν φόνοι που το Κράτος δεν εξιχνιάζει». Από το κτήριο του δικηγορικού συλλόγου, οι διαμαρτυρόμενοι περπάτησαν μέχρι τον Τετράστηλο Μιναρέ. Εκεί με ένα μαγνητόφωνο έπαιξαν για ακόμη μια φορά την ιστορική δήλωση του κ. Ελτσί. Ο νυν πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, κ. Σιχάν Αϊντίν πήρε τον λόγο: «Είναι δύσκολο να κάνουμε ειρήνη, αλλά είναι εξίσου δύσκολο να γυρίσουμε την πλάτη όταν είμαστε σε ένα μέρος που βρωμά θάνατο».

Οι ίδιοι έκαναν, ακόμη, σαφές ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να εξιχνιαστεί ο φόνος του πρώην προέδρου. Μετά την κατάθεση μπουκέτων με γαρύφαλλα στις στήλες του μιναρέ, η διαδήλωση διαλύθηκε. Η αστυνομία στην Άγκυρα μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο διέλυσε βίαια την συγκέντρωση των δικηγόρων που διαμαρτυρήθηκαν για τον φόνο του κ. Ελτσί. Στην Κωνσταντινούπολη και στην Προύσα, στον Μαρμαρά, οι δικηγόροι διοργάνωσαν επίσης συγκεντρώσεις στην μνήμη του νεκρού.

Μέσα σε 21 χρόνια (1990-2011) στην Τουρκία, σύμφωνα με μια έκθεση του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχουν καταγραφεί 1901 πολιτικές δολοφονίες, οι οποίες δεν έχουν εξιχνιαστεί. «Οι μητέρες του Σαββάτου», γονείς κάποιων θυμάτων, συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο, εδώ και 713 εβδομάδες, στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας μια δίκαιη έρευνα για τις δολοφονίες των οικείων τους. Ομοίως, οι γονείς των Κούρδων που έχουν δολοφονηθεί συγκεντρώνονται, εδώ και 498 εβδομάδες, κάθε Σάββατο στο Ντιγιαρμπακίρ ώστε «οι υπεύθυνοι για αυτούς τους φόνους να δικαστούν». 

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr τις εξελίξεις στη Τουρκία.