Ads

Σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής κηρύχθηκε η Οκλαχόμα μετά το πέρασμα φονικού ανεμοστρόβιλου που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 91. Περίπου 24 μικροί μαθητές εκτιμάται έχουν παγιδευτεί στα ερείπια ενός σχολείου που κατέρρευσε. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 45 από τους 230 τραυματίες είναι παιδιά. Σε βίντεο που μεταδόθηκαν φαίνονται σπίτια και επιχειρήσεις να αποκολλώνται από τα θεμέλιά τους και αυτοκίνητα να πετάγονται στον αέρα.

 
Ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος κατατάσσεται στο επίπεδο EF4, ενώ οι άνεμοι που αναπτύχθηκαν έφτασαν τα 200 μίλια την ώρα. Πρόκειται για τον φονικότερο ανεμοστρόβιλο που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που σκοτώθηκαν 161 άνθρωποι από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Τζόπλιν του Μισούρι.

Ads

 

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν και κυρίως στα χαλάσματα του Δημοτικού Σχολείου Plaza Towers, όπου εκφράζονται φόβοι ότι έχουν εγκλωβιστεί 24 μαθητές.

image

image

image
 
Η πόλη Μουρ, με πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι ένα ακόμη δημοτικό σχολείο και ένα νοσοκομείο. Σημαντικές ζημιές υπέστη και το Ιατρικό Κέντρο της Μουρ.

 

Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής»
 
Μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής», ενώ  διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βοήθεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.
 
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις των αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα της τοπικής αστυνομίας που επιθυμεί την απρόσκοπτη αναζήτηση επιζώντων.
 
Η Οκλαχόμα ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά, ενώ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων ενεργοποίησε ομάδες της για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να συντονίσουν τις διάφορες υπηρεσίες που μετέχουν στην επιχείρηση.

image

image

image
 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
 
«Πιστέψαμε ότι είχαμε πεθάνει, διότι ήμασταν μέσα στο κελάρι. Κλειδώσαμε την πόρτα όταν είδαμε να φτάνει. Ο ήχος γινόταν διαρκώς πιο δυνατός και το επόμενο πράγμα που έβλεπες ήταν τις κλειδαριές να διαλύονται κι εμείς να μην τις φτάνουμε. Οι πόρτες άνοιξαν και γυαλιά μαζί με συντρίμμια άρχισαν να μας κτυπούν και τότε πιστέψαμε ότι έχουμε πεθάνει για να είμαι ειλικρινής» ανέφερε επιζών του ανεμοστρόβιλου.
 
«Όταν άρχισαν να πέφτουν προσπάθησα να καλυφθώ και βρήκα το τελευταίο σημείο. Αλλά καταπλακώθηκα από κάποια συντρίμμια που με έριξαν στο υπόστεγο. Νομίζω ότι είχα τύχη» ανέφερε ο Λάντο Χάιτ, έτερος επιζών. «Καλύτερα να διέλυε μόνο το σπίτι μου και να μην προκαλούσε τόση καταστροφή».

image

image