Διετή παράταση, έως το 2017, δόθηκε στη Γαλλία για μείωση του ελλείμματός της κάτω από το 3%, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, στόχος που θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από φέτος. Η παράταση εγκρίθηκε την Τρίτη και από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Ads

Το Ecofin αρκέστηκε σε συστάσεις προς το Παρίσι ώστε η Γαλλία να μειώσει το έλλειμμά της. Η Κομισιόν, που είχε αποφασίσει τη διετή παράταση, έχει ζητήσει από τη Γαλλία να παρουσιάσει τον Απρίλιο ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς όπως αναφέρεται η οικονομία της χώρας πλήττεται από τη μείωση ανταγωνιστικότητα και “ένα αυξημένο χρέος”. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως το Παρίσι θα πρέπει να υιοθετήσει φέτος πρόσθετες διαρθρωτικές δημοσιονομικές περικοπές ύψους 0,2% του ΑΕΠ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και ένα πρωτοσέλιδο άρθρο του Focus, στο οποίο αναφέρεται πως το πραγματικό πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Γαλλία. Όπως επισημαίνεται η Γαλλία “δεν μπορεί και δεν θέλει να μεταρρυθμιστεί” και το σύνολο της γαλλικής οικονομίας καταρρέει. “Η Γαλλία γίνει η Ελλάδα με τον Πύργο του Άιφελ”, γράφει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως “πήρε δύο χρόνια παράταση για να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το 3%”. “Γιατί όμως δίνουν έτσι εύκολα στη Γαλλία ό,τι ζητήσει”, διερωτάται το Focus.

Σημειώνεται πως εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας η δημοφιλία της γαλλικής κυβέρνησης και του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει καταρρεύσει, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, της Μαρίν Λεπέν, να καταγράφεται ως πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις ενόψει των δημοτικών εκλογών της 22ας Μαρτίου. Δεύτερη στις δημοσκοπήσεις είναι η Κεντροδεξιά.

Ads

“Φοβάμαι για τη χώρα μου. Φοβάμαι ότι θα θρυμματιστεί πάνω στον τοίχο του Εθνικού Μετώπου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο ραδιόφωνο Europe 1 και πρόσθεσε: “Νομίζετε πως το Εθνικό Μέτωπο που κερδίζει 25% στις Ευρωεκλογές, πιθανόν 30% στις τοπικές εκλογές και ούτω καθεξής, δεν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές; Όχι το 2022, ούτε το 2029. Το 2017”.