To ηφαίστειο στο νησί Kadovar, κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα, «ξύπνησε» και άρχισε να εκτοξεύει στάχτη στον αέρα, αναγκάζοντας περισσότερους από 500 κατοίκους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα το νησί. 
Το συγκεκριμένο ηφαίστειο, ύψους 365 μέτρων, θεωρείτο μέχρι σήμερα ανενεργό αλλά στις 5 Ιανουαρίου ξεκίνησε τη δραστηριότητά του.   «Προς το παρόν πρόκειται για μία συνεχή έκλυση ηφαιστειακής στάχτης» δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Κέντρου για την Ηφαιστειακή Στάχτη, «Δαρβίνος».

Ads

Τα σύννεφα στάχτης φτάνουν σε ύψος 2,133 μέτρων, δημιουργώντας ένα νέφος που κινείται δυτικά και βορειοδυτικά. Μία αλλαγή στην κατεύθυνση του αέρα είναι πιθανό να πλήξει το αεροδρόμιο Wewak στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Όλοι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το νησί και δεν υπάρχουν θύματα σύμφωνα με την οργάνωση «Samaritan Aviation».

Οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν τα αίτια της απροσδόκητης ενεργοποίησής του και προειδοποιούν για εκδήλωση καταστροφικού τσουνάμι, που μπορεί να «καταπιεί» το νησί.

Ads

«Λόγω των απόκρημνων πλαγιών του νησιού, είναι πιθανό να υπάρξουν κατολισθήσεις κάτι που μαζί με το μάγμα, μπορεί να δημιουργήσουν τσουνάμι. Φαίνεται να υπάρχει μια σχισμή στο εσωτερικό του αεραγωγού, η οποία μπορεί να κατεβαίνει τουλάχιστον μέχρι το επίπεδο της θάλασσας», ανέφερε το Ηφαιστειακό Παρατηρητήριο του Ραμπάουλ.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι από τη στιγμή που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ εκρήξεις του συγκεκριμένου ηφαιστείου, έχουν ελάχιστα στοιχεία για την εξέλιξη της δραστηριότητάς του.