Ανείπωτη τραγωδία την Δευτέρα στον καταυλισμό Μπαλουχάλι των Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές, καθώς τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 560 τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά.

Ads

Περίπου 400 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να εκφράζονται σοβαροί φόβοι για αύξηση των νεκρών.

Η υπηρεσία σημείωσε ότι 45.000 πρόσφυγες εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με την Υπηρεσία, ενώ από αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σημειώνεται πως δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τη στιγμή που περισσότερα από 17.000 καταφύγια έχουν καταστραφεί.

Περισσότερα από 1.000 άτομα και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού συνεργάστηκαν με πυροσβεστικές υπηρεσίες για να σβήσουν τη φωτιά, σε τέσσερα τμήματα του καταυλισμού που βρισκόντουσαν περίπου 124.000 από τη Μιανμάρ, δηλαδή σχεδόν το 1/10 του 1 εκατ. προσφύγων Ροχίνγκια στην περιοχή.

Ads

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από έξι ολόκληρες ώρες, ενώ τα αίτιά εκδήλωσής της παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα με αστυνομικό που υποστηρίζει πως οι έρευνες των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη για να τα προσδιορίσουν.

«Όλα έχουν χαθεί. Χιλιάδες έμειναν χωρίς σπίτια», δήλωσε στο Reuters ο Αμάν, ένας πρόσφυγας Ροχίνγκια από το συγκεκριμένο στρατόπεδο στο Κοξ Μπαζάρ. Ο ίδιος και πλήθος άλλων έχουν εκτοπιστεί δύο φορές και έχουν μείνει στο δρόμο.