Ανατρέποντας τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που ήθελαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να μην εξασφαλίζει ούτε αυτή τη φορά την αυτοδυναμία που έχασε στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θα παραμείνουν αυτοδύναμοι «σουλτάνοι» στην Τουρκία.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Η επόμενη ημέρα των εκλογών για την Τουρκία…
Στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές οι Τούρκοι

Μεγάλη νίκη για το AKP με ποσοστό 50,6% δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 80% των ψήφων. Ταυτόχρονα μειώνεται η δύναμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λαμβάνει μέχρι στιγμής ποσοστό 24,1%, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) 10,4% και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 11,7%.

Ads

Παρότι πρόκειται για αποτελέσματα κυρίως από την ανατολική Τουρκία, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές, όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, λόγος για τον οποίο έσυρε την χώρα σε πρόωρες εκλογές άλλωστε.

Ρόλο καταλύτη θα διαδραματίσουν τα ποσοστά του ακροδεξιού MHP, που αν τελικά δεν ξεπεράσει το 10% και δεν μπει στη Βουλή, θα δώσει βέβαιη αυτοδυναμία στο AKP.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, τον Ιούνιο, είχαν ως εξής: το ΑΚΡ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 40,87%, το CHP 24,95%, το MHP 16,29% και το HDP 13,12%.

Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών

Οι φόβοι για επεισόδια ενόψει των σημερινών εκλογών στην Τουρκία επιβεβαιώθηκαν.

Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πρώτων βουλευτικών εκλογών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που τους απάντησαν με πέτρες.

Οι στόχοι του Ερντογάν

Στόχος του κόμματος του «σουλτάνου» είναι να εξασφαλίσει τουλάχιστον 43% για να αποκτήσει τις 276 έδρες που εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των 550 της τουρκικής Βουλής.

Απώτερος στόχος οι 367 έδρες, που θα του εξασφαλίσουν υπερεξουσία αλλά και το δικαίωμα να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και να κάνει το όραμα του πραγματικότητα… να μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία.

Η ταυτότητα των τουρκικών κομμάτων

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  (ΑKP)
Δημιουργήθηκε το 2001 από τον Ταγίπ Ερντογάν και έχει ισλαμιστικό προσανατολισμό και ιδεολογία. Είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας. Στις εκλογές του Ιουνίου 2015 κέρδισε 258 έδρες, χάνοντας όμως την απόλυτη πλειοψηφία.

image

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)
Είναι το παλαιότερο πολιτικό κόμμα στην Τουρκία. Ιδρύθηκε από Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1923. Τον Ιούνιο κατέκτησε 131 έδρες στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Μετά την απώλεια της πλειοψηφίας από το ΑΚΡ διαπραγματεύθηκε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

image

Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP)
Ακροδεξιό κόμμα που ιδρύθηκε το 1969, έχοντας παραδοσιακές σχέσεις με τους «Γκρίζους Λύκους». Στις εκλογές του Ιουνίου κατέλαβε 79 έδρες αλλά μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το κουρδικό PKK και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα,  δείχνει να αυξάνει τη δύναμή του προσελκύοντας εθνικιστές ψηφοφόρους.

image

Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP)
Φιλοκουρδικό, σοσιαλδημοκρατικό  κόμμα που αποτέλεσε την έκπληξη των περασμένων εκλογών, ξεπερνώντας το κατώτατο όριο 10% για την είσοδό του στη Βουλή και κερδίζοντας 80 έδρες. Η αναζωπύρωση της έντασης στο κουρδικό ενδέχεται να του στερήσει εκλογική δύναμη αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξασφαλίζει και πάλι την είσοδό του στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

image