Τις προειδοποιήσεις της προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία έτσι ώστε να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εκφράζει η Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ads

Η Μόσχα προειδοποιεί το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη με «σοβαρές συνέπειες, πολιτικές και στρατιωτικές» εάν ενταχθούν στο NATO.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο με στόχο την αντιπαράθεση και η περαιτέρω επέκτασή του δεν θα φέρει σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» με δικά της μέτρα εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ads

Και τον Φεβρουάριο η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν οι χώρες ενταχθούν στο μπλοκ.

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει, σύμφωνα με τους οποίους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε «τεράστια στρατηγική γκάφα» εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία οδεύουν να ενταχθούν στο NATO το καλοκαίρι.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν στη βρετανική εφημερίδα ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία ήταν «το θέμα συζήτησης» και «πολλών συναντήσεων» μεταξύ υπουργών Εξωτερικών χωρών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού την περασμένη εβδομάδα, στην οποία πήραν μέρος Στοκχόλμη και Ελσίνκι, κατά τους Τάιμς.

Πιο κοντά από ποτέ η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αναμένεται να λάβει σχετική έκθεση ασφαλείας από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών αυτή την εβδομάδα και η πρωθυπουργός Σάννα Μαρίν είπε ότι αναμένει ότι η κυβέρνησή της «θα τελειώσει τη συζήτηση πριν από τα μέσα του καλοκαιριού» για το αν θα υποβάλει αίτημα ένταξης.

«Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα θα υποβληθεί κάποια στιγμή τον Μάιο» ώστε να ληφθεί απόφαση στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, υποστηρικτής της ένταξης.

Όπως αρκετοί συνάδελφοί του, ο βουλευτής του κόμματος του Κέντρου Γιόνας Κόντα θεωρούσε ως πρότινος πως «δεν χρειαζόμασταν» την ένταξη στη συμμαχία, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «άλλαξε ανεπιστρεπτί την Ευρώπη» και «το να είμαστε μέλος του NATO θα μας προσέφερε περισσότερη αξία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια».

Οι βουλευτές που τάσσονται κατά είναι λιγοστοί, ανάμεσά τους ο Μάρκους Μουστάγιαρβι της Συμμαχίας της Αριστεράς, που κρίνει ότι το ότι η Φινλανδία έμεινε εκτός στρατιωτικών συμμαχιών έφερε τη «σταθερότητα» σε όλη «τη βόρεια Ευρώπη».

Όπως και η γειτονική Σουηδία, η Φινλανδία έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πως η πόρτα είναι ανοικτή και δέχτηκε αρκετές εκφράσεις υποστήριξης και παραίνεσης, από τις ΗΠΑ ως τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.