Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία, αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταθέσουν επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ads

Όσον αφορά τη Φινλανδία, την είδηση ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας. «Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Φινλανδός πρόεδρος σημείωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα «μεγιστοποιήσει» την ασφάλεια της χώρας. «Μια προστατευμένη Φινλανδία γεννιέται ως μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης σκανδιναβικής περιοχής. Κερδίζουμε ασφάλεια και τη μοιραζόμαστε. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι η ασφάλεια δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», σημείωσε ο Νιινίστο.

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η ένταξη Φινλανδίαςκαι Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ads

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, αλλά αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία, όπως σημειώνει το AP. Μάλιστα, σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και η Σάνα Μαρίν η οποία τόνισε ότι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα επικυρώσει την απόφαση για το αίτημα ένταξης.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημη αίτηση ένταξης στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά με τη Σουηδία, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Το συμβούλιο του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε ότι το κόμμα θα εργαστεί ώστε η Σουηδία να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Οι Σοσιαλδημοκράτες θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η Σουηδία, εάν η αίτηση εγκριθεί από το ΝΑΤΟ, θα εκφράσει μονομερείς επιφυλάξεις κατά της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και μόνιμων βάσεων στο σουηδικό έδαφος», συνεχίζει η δήλωση.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών. Η ίδια δήλωσε μάλιστα πως οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η σουηδή πρωθυπουργός.

«Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Μπέρμποκ-Στόλτενμπεργκ: Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές για τη Σουηδία και τη Φινλανδία

«Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και θα υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και διαβεβαίωσε ότι οι σύμμαχοι θα φροντίσουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη διαδικασία επικύρωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, η Συμμαχία θα ενισχύσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ένταξη των χωρών αυτών στη Συμμαχία.