Την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφός της θα επιτρέψει η Φινλανδία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο φινλανδικός ειδεησεογραφικός ιστότοπος «Iltalehti», σε πρόσφατο δημοσίευμα.

Ads

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ένατξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, επιτρέπει στην συμμαχία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο φινλανδικό έδαφος.

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα υποβληθεί προς ψήφιση εντός δύο εβδομάδων.

Όπως γράφει το δημοσίευμα, το σχέδιο νόμου επίσης δεν θέτει περιορισμούς στην εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος του φινλανδικού κράτους, ούτε περιορίζει την παρουσία δυνάμεων από τις χώρες μέλη της αμυντικής συμμαχίας.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δυνατότητα εισαγωγής πυρηνικών όπλων στην επικράτεια της Φινλανδίας είναι σημαντική γιατί, τελικά, η προληπτική αποτροπή του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας βασίζεται στα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 100 πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, που είναι εγκατεστημένα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Η Βρετανία και η Γαλλία, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, διατηρούν τα δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια. 

Οι αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχουν ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια 28 εκ των 30 κρατών μελών της συμμαχίας, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να είναι οι μόνες που απομένουν να ψηφίσουν για το θέμα.

Το κύριο εμπόδιο είναι η Τουρκία, με την Άγκυρα να λέει ότι θα εγκρίνει τα νέα μέλη μόνο εάν «συνεργαστούν» στην καταστολή του κουρδικού κινήματος.