Στην… άνοδο και την πτώση της Εύας Καϊλή, τα ερωτήματα για τη συμμετοχή της για το Qatar Gate αλλά και την τελευταία πράξη της υπόθεσης, που θα παιχτεί στα δικαστήρια, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των Financial Times για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει το Ευρωκοινοβούλιο και τη Γηραιά Ήπειρο.

Ads

«Για μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή έζησε περισσότερο σαν σταρ του κινηματογράφου. Η Ελληνίδα πολιτικός περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της σε γιοτ στο Αιγαίο, λαμπερά νυχτερινά κλαμπ στην Αθήνα, περνούσε ώρες με supermodels όπως η Ναόμι Κάμπελ και έκανε διακοπές στο νησί του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική» γράφει χαρακτηριστικά η οικονομική εφημερίδα.

Η 44χρονη Καϊλή βρίσκεται, όμως, τώρα προφυλακισμένη σε φυλακή στα περίχωρα των Βρυξελλών, υπό συνεχή επίβλεψη ενώ μέσα στον τελευταίο μήνα της επετράπη μόνο δύο φορές να δει τη δίχρονη κόρη της. Βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι έλαβε χρηματικά και άλλα δώρα από το Κατάρ και το Μαρόκο, με αντάλλαγμα την ευνοϊκή ψήφο της σε σημαντικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

«Η τελευταία πράξη δεν έχει ακόμη γραφτεί: είναι αθώα η Εύα Καϊλή, όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος της, και όντως εξαπατήθηκε από τον Ιταλό σύντροφό της; Ή μήπως εκμεταλλεύτηκε τους χαλαρούς κοινοβουλευτικούς ελέγχους για να γεμίσει τις τσέπες της;» διερωτάται η οικονομική εφημερίδα, σημειώνοντας πως όποια και αν είναι η απάντηση, η πραγματικότητα είναι πως το Qatar Gate έχει συγκλονίσει συθέμελα την Ευρώπη και αναγκάζει την Ε.Ε. να έρθει αντιμέτωπη με ορισμένες «άσχημες αλήθειες».

Ads

Οι Βέλγοι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι το Κατάρ πλήρωσε αδρά για να μειωθούν οι επικρίσεις κατά της χώρας για τον τρόπο που συμπεριφερόταν σε εργάτες – μετανάστες, που έχτιζαν στάδια και ξενοδοχεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η Ντόχα, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες.

Με τη σειρά του, το Μαρόκο έκανε lobbying για μια συμφωνία για δικαιώματα αλιείας και την αναγνώριση της κυριαρχίας της στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρα.

Και το Μαρόκο αρνείται ότι δωροδόκησε μέλη του ευρωκοινοβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ξεκίνησαν αυτό το μήνα τη διαδικασία για την άρση ασύλου και άλλων δύο συναδέλφων τους, που βρίσκονται στη «σκιά» του σκανδάλου, ενώ παράλληλα έχουν υποσχεθεί πως θα προχωρήσουν σε νομοθετικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουν το lobbying.

Όπως αναφέρει ο Στεφάν Σεζουρνέ, επικεφαλής του κόμματος Renew Europe στο Ευρωκοινοβούλιο, οι διαδικασίες αυτές δεν πρέπει να καθυστερήσουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αυξηθεί ο ευρωσκεπτικισμός.

Με τη σειρά της, όπως γράφουν οι Financial Times, η Αράντσα Γκονσάλες, πρώην ΥΠΕΞ της Ισπανίας και τέως σύμβουλος της Κομισιόν, τονίζει πως πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής.

«Έχουν πέσει κυβερνήσεις λόγω της διαφθοράς» υπογραμμίζει η ίδια χαρακτηριστικά.

Η ανατομία ενός σκανδάλου

Και η πτώση της Καϊλή ήταν γρήγορη και βάναυση.

Η εφημερίδα περιγράφει τη σύλληψή της το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, το τηλεφώνημα που έκανε στον πρώην Ευρωβουλευτή και συνεργάτη του συντρόφου της Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ότι στη συνέχεια εντόπισε 300.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμά της.

«Πίστευε ότι τα χρήματα, το “τέρας” όπως τα αποκάλεσε, ανήκαν στον Παντσέρι» γράφει η εφημερίδα, περιγράφοντας παράλληλα τα όσα έχει ισχυριστεί η ευρωβουλευτής -ότι δηλαδή έβαλε τα χρήματα σε μια βαλίτσα, μαζί με πράγματα για το μωρό και τα έδωσε στον πατέρα της για να τα μεταφέρει στo ξενοδοχείο του, από όπου θα τα παραλάμβανε κάποιος συνεργάτης του Παντσέρι.

Στη συνέχεια, ο πατέρας της συνελήφθη, όπως άλλωστε και η ίδια.

Είχε πιαστεί επ’ αυτοφώρω, κάτι που επέτρεπε στις βελγικές Αρχές να παρακάμψουν τη βουλευτική της ασυλία.

«Περιμένοντας τη δίκη της, η Εύα Καϊλή έχει επιλέξει να εργάζεται στην κουζίνα και τη βιβλιοθήκη των φυλακών» γράφει το δημοσίευμα, παραθέτοντας παράλληλα και τις αιτιάσεις Δημητρακόπουλου για «βασανισμό της» από τις βελγικές Αρχές.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται ενώ ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, έχει παραδεχτεί εν μέρει την εμπλοκή του στο σκάνδαλο μεγατόνων.

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές και να μιλήσει με «διευθύνσεις και ονόματα», καταθέτοντας όλα όσα γνωρίζει για το σκάνδαλο.

Δικαστικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times αναφέρουν πως η Εύα Καϊλή ήταν ο «άνθρωπος» του Παντσέρι στο Ευρωκοινοβούλιο και πως συναντήθηκε με υπουργούς του Κατάρ δύο φορές στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, επισκέφτηκε τη χώρα δις ενώ παράλληλα μίλησε υπέρ της χώρας και της «προόδου» στα εργασιακά δικαιώματα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μάλιστα, φέρεται να εμφανίστηκε δύο φορές σε επιτροπή της οποίας δεν ήταν μέλος για να ψηφίσει υπέρ της κατάργησης βίζα για τους Καταριανούς που επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο Τζόρτζι έδωσε το παρών στην ψηφοφορία, συνοδευόμενος από αξιωματούχο της Ντόχα. Σύμφωνα με αρκετούς ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες, όταν πέρασε η πρόταση, σηκώθηκαν όρθιοι και ζητωκραύγασαν» λένε οι FT.

Τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο εξέτασε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ.

Με τη βοήθεια της Καϊλή, το κείμενο του ψηφίσματος «αποδυναμώθηκε» από τροπολογίες από τις σοσιαλιστικές και κεντροδεξιές ομάδες, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία. Όμως εξακολουθούσε να περιέχει κριτική.

Και μετά το σκάνδαλο, η τελική ψηφοφορία για το ταξίδι χωρίς βίζα αναβλήθηκε.

Ορισμένοι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν πως οι προσπάθειες της οργάνωσης Παντσέρι δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε έφεραν απτά αποτελέσματα.

Οι «συμβατικές» διπλωματικές προσπάθειες του Κατάρ και του Μαρόκου φαίνεται πως είχαν, τελικά, καλύτερα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες διαστάσεις του σκανδάλου που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί.

Η «βασίλισσα Ελισάβετ» και η απομόνωση

Στη συνέχεια του αναλυτικού δημοσιεύματος, η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στην πολιτική πορεία της Καϊλή στην Ελλάδα, την είσοδό της στη Βουλή και στη συνέχεια την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Στην Ελλάδα την περιέγραφαν ως “ανερχόμενο αστέρι” αλλά o τρόπος της αποξένωνε τους ανθρώπους που εργάζονταν για αυτή και οι οποίοι την αποκαλούσαν “βασίλισσα Ελισάβετ”» γράφουν οι FT.

Ο Πολ Τανγκ, Ολλανδός ευρωβουλευτής από το κόμμα της Καϊλή, συνεργάστηκε μαζί της σε νομοσχέδια, ωστόσο είπε πως σε κάποιο σημείο ανησύχησε ότι είχε έρθει πολύ κοντά με τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και προσπάθησε να περιορίσει την εμπλοκή της σε τέτοια θέματα.

Το Instagram της ήταν γεμάτο με τις εργασίες της σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων.

«Την απομονώσαμε» τόνισε ο Τανγκ.

Μάλιστα, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Καϊλή ελεγχόταν ήδη και πριν από τη σύλληψή της.

Στις 15 Δεκεμβρίου εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της λόγω υποψιών για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, OLAF, ξεκίνησε έρευνα το 2018 όταν η Καϊλή φέρεται να έβαλε στην τσέπη της χρήματα από το μισθό συνεργάτη της.

Παράλληλα, φέρεται να έλαβε οδοιπορικά από το Ευρωκοινοβούλιο για ταξίδια στο Στρασβούργο και στη συνέχεια παρέμεινε στις Βρυξέλλες, χωρίς να επιστρέψει το ποσό.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες αυτές.