Ανοικτό ενδεχόμενο αύξησης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 600 δισ. δολαρίνω, που ενέκρινε το Νοέμβριο, αφήνει ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, καθώς η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας γίνεται με τρόπο που δεν φαίνεται διατηρήσιμη και η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Ads

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να διοχετεύσει η Fed στο χρηματοοικονομικό σύστημα περισσότερη βοήθεια από τα 600 δισ. που προβλέπεται να διαθέσει στο διάστημα μέχρι τον -Ιούνιο του 2011.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό. Και τέλος, θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η οικονομία», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη του Μπ.Μπερνάνκι είχε βιντεοσκοπηθεί την Τρίτη, πριν την ανακοίνωση των μηνιαίων στατιστικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, που έδειξαν άνοδο του σχετικού δείκτη στο 9,8% το Νοέμβριο.

Ads

Ο Μπ.Μπερνάνκι εξέφρασε την ανησυχία του για τις δυσκολίες στην απασχόληση.

«Η ανεργία βρίσκεται στα ίδια επίπεδο που ήταν στα μέσα του 2009 οπόταν η οικονομία είχε αρχίσει να ανακτά την ανάπτυξή της. Συνεπώς, το θέμα αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Και όπως φαίνεται με τους παρόντες ρυθμούς, θα απαιτηθούν πολλά χρόνια έως ότου ο δείκτης της ανεργίας επιστρέψει σε κανονικότερα επίπεδα», εκτίμησε.