Δολοφονική επίθεση από Σέρβους φασίστες δέχθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 στο Κρούσεβατς της κεντρικής Σερβίας ο Μπόρκο Στεφάνοβιτς (Borkο Stefaovnić), πρόεδρος του κόμματος της  “Αριστεράς της Σερβίας” (Levica Serbije).  Η άνανδρη αυτή επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης στην πόλη Κρούσεβατς της λεγόμενης “Ένωσης για τη Σερβία” (Savez za Srbiju): ένα ετερόκλητο μπλοκ αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Σερβίας που τους ενώνει η κοινή προσπάθεια να ανατρέψουν δημοκρατικά τον αυταρχικό πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το δεξιό κόμμα του Σέρβικο Προοδευτικό Κόμμα (SNS), που έχει εγκαθιδρύσει στο εσωτερικό της χώρας ένα καθεστώς αυταρχισμού, εκφοβισμού, προπαγάνδας, εθνικισμού, σε συνδυασμό με ακραίο νεοφιλελευθερισμό και διαφθορά, που απομακρύνει τη Σερβία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σεβασμό προς τη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ads

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης εμφανίστηκε ξαφνικά μια ομάδα κουκουλοφόρων οπλισμένων με ξύλα και μεταλλικούς λοστούς που επιτέθηκαν στον Μπόρκο Στεφάνοβιτς, ο οποίος και τραυματίστηκε σοβαρά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Αιμόφυρτος μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Εκτός από τον πρόεδρο της Σέρβικης Αριστεράς τραυματίστηκε σοβαρά κι ένα άλλο ηγετικό μέλος του κόμματος, ο Μπόμπαν Γιοβάνοβιτς, του οποίου οι κουκουλοφόροι έσπασαν τα δόντια. Επίσης άλλοι τρεις παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ξυλοκοπήθηκαν και τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Danas (Σήμερα) ο Σερντζιάν Μιλιβόγιεβιτς (Srdjan Milivojevic). Το περιστατικό αυτό, που δεν είναι μεμονωμένο στη σημερινή Σερβία, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας τα οποία ελέγχονται από τον Βούτσιτς και το κόμμα του.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, μια μέρα μετά τη δολοφονική φασιστική επίθεση στο Κρούσεβατς, ο  Μπόρκο Στεφάνοβιτς, έχοντας βγει από το νοσοκομείο με ράμματα και επιδέσμους, δήλωσε πως “θα αγωνιστούμε για μια Σερβία που ποτέ πια δεν θα είναι χώρα των αιματοβαμμένων πουκαμίσων”. Ο ίδιος είπε πως τον χτύπησαν με μεταλλικό βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι σε μια απόπειρα δολοφονίας. Όταν ήταν ήταν πεσμένος κάτω και τραυματισμένος εκείνοι συνέχισαν να τον κτυπούν στο κεφάλι με τα πόδια τους, ώστε να χάσει τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με το κόμμα της Σέρβικης Αριστεράς αυτή η φασιστική δολοφονική επίθεση ήταν οργανωμένη, πιθανώς παραγγελία του ίδιου του Βούτσιτς οποίος είναι -τουλάχιστον- και ο ηθικός αυτουργός της φασιστικής επίθεσης. Ο Σερντζιάν Μιλιβόγιεβιτς πιστεύει πως οι επιτιθέμενοι πιθανώς συνδέονται με εγκληματικές ομάδες του Κρούσεβατς με διασυνδέσεις με το κόμμα (SNS) του Βούτσιτς. Οι βίαιες επιθέσεις κατά πολιτικών τους αντιπάλων φαίνεται πως είναι ένα νέο επίπεδο στον πολιτικό αγώνα από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), με επικεφαλής τον ηγέτη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. О ίδιος φαίνεται πως θεωρεί τον πολιτικό αγώνα ως όχι ως δημοκρατικό συναγωνισμό αλλά ως μια αρένα μονομάχων μέσα στην οποία επιτρέπονται τα πάντα, από τη σωματική βία μέχρι την προπαγάνδα και τη λάσπη των κίτρινων και ελεγχόμενων από τον ίδιο μέσων ενημέρωσης, καθώς και τον εκφοβισμό όποιων τολμούν να σκέφτονται και εκφράζονται διαφορετικά.

Η βάναυση αυτή επίθεση δεν είναι ένα ακόμη χτύπημα στη δημοκρατία και την ομαλότητα στη Σερβία, διότι απλώς αυτή ποτέ δεν υπήρξε. Είναι το αποκορύφωμα πολλών ετών συκοφαντικών εκστρατειών και δαιμονοποίησης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Σερβία, η οποία μετατρέπεται σε νέο λουτρό αίματος, κάνοντας έτσι βήματα προς τον εκφασισμό, ενώ θα έπρεπε να εκδημοκρατίζεται και να κάνει βήματα προς την Ευρώπη.

Ads