Υποψήφιος με το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι ο Γάλλος πρώην Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί.

Ads

Ο Λετζερί είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση μετά την έρευνα σε βάρος του από το Ευρωπαικο Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Ο Λετζερί ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου το βράδυ του Σαββάτου και θα είναι στην τρίτη θέση στη λίστα, με επικεφαλής το «πουλέν» της γαλλικής ακροδεξιάς Τζόρνταν Μπαρντελά.

Η παραίτηση Λετζερί είχε έρθει υπό το βάρος των αποκαλυπτικών στοιχείων για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή απώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο και για τη μεθοδευμένη απόπειρα παραπλάνησης και συγκάλυψης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Μάλιστα σε δημοσίευμα του το Politico έκανε λόγο για στήριξη του Λετζερί από την ελληνική πλευρά, στη θυελλώδη συνεδρίαση της Frontex με εκπροσώπους της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021 βράβευσε τον Φαμπρίς Λετζερί ενώ ο ίδιος τέλουσε υπό έρευνα. Οι σχέσεις Λετζερί και ελληνικής κυβέρνησης παρέμεναν στενές όταν ο ίδιος διατηρούσε το αξίωμα, καθώς δεν δίσταζε να εκθειάζει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.

Ads

Μάλιστα στις πρώτες του δηλώσεις στη γαλλική Journal du Dimanche έδωσε το στίγμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που φαίνεται πως θα συνεχίσει από άλλη θέση: «Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τη μεταναστευτική πλημμύρα, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρώ γραφειοκράτες δεν το θεωρούν πρόβλημα, αλλά μάλλον ως έργο».

Τέλος ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, σε μήνυμά του στο δίκτυο X,  υποστήριξε την υποψηφιότητα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο πρώην επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, ουσιαστικά απολύθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν επειδή ενεργούσε ενάντια στη βύθιση της Ευρώπης.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου έκανε την παρακάτω δήλωση:

Φαμπρίς Λετζερί: Ο πρώην επικεφαλής της Frontex  κατεβαίνει με την γαλλική ακροδεξιά στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο πάλαι ποτέ σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής του πολιτικής, απομακρύνθηκε από την θέση του μετά την διεξαγωγή έρευνας εναντίον του από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf).

Τώρα φαίνεται πως είναι έτοιμος να  προσφέρει τις υπηρεσίες του από νέο ακροδεξιό μετερίζι. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση του «κεντρώου» Μητσοτάκη τον είχε βραβεύσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον είχε υποδεχθεί με τιμές στο Μέγαρο Μαξίμου.