Ο Φιντέλ Κάστρο κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι είναι πίσω από την επίθεση που προκάλεσε τη βύθιση ενός πολεμικού πλοίου της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, επίσημη καταγγελία υπέβαλε σήμερα η Νότια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία ζητά τη λήψη μέτρων.

Ads

Υπενθυμίζεται πως διεθνής έρευνα που διεξήχθη για τα αίτια του ναυαγίου του Cheonan που προκάλεσε το θάνατο 46 νοτιοκορεατών ναυτών στις 26 Μαρτίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλοίο βυθίστηκε αφού τορπιλίστηκε από βορειοκορεατικό υποβρύχιο.

Χαρακτηρίζοντας ως “πολύ περίεργο εφεύρημα” την υπόθεση αυτή ο Κάστρο επικαλείται ένα άρθρο του κ. Γουέιν Μαντσεν που δημοσιεύτηκε από το καναδικό Κέντρο Ερευνών για την Παγκοσμιοποίηση (mondialisation.ca), που πιθανολογεί ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο έκανε μια καλυμμένη επίθεση στη νοτιοκορεάτικη Κορβέτα για να υπονομεύσει τη Βόρεια Κορέα και να αυξηθούν οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

«Πολιτικοί ηγέτες και η παγκόσμια κοινή γνώμη έχουν αποδείξεις για τον κυνισμό και την παντελή έλλειψη ενδοιασμών που χαρακτηρίζουν την ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», τονίζει τέλος ο Κάστρο στο σημείωμα του που τιτλοφορείται: «Η αυτοκρατορία και το ψέμα».

Ads

«Η Βόρεια Κορέα παραβίασε την κυριαρχία μας και επιτέθηκε στις ένοπλες δυνάμεις μας, το οποίο καθιστά την ενέργεια αυτή (τη βύθιση της κορβέτας) μια στρατιωτική πρόκληση», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ. «Η Βόρεια Κορέα πρέπει να αναγνωρίσει το αδίκημα που διέπραξε, πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα ξαναεμπλακεί στο μέλλον σε μια τόσο αξιόμεμπτη πράξη. Αυτό είναι προς το συμφέρον της ειρήνης. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Κορέας», σημείωσε.

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε σήμερα ξανά για αντίποινα στην περίπτωση προσφυγής και καταδίκης της από τον ΟΗΕ για το θέμα αυτό.