Στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη «εύθραυστη», κατέληξαν οι ηγέτες της G8, που συνεδρίαζε σήμερα στον Καναδά. Επιπλέον, επισήμαναν ότι η κρίση έχει θέσει σε κίνδυνο ορισμένους στόχους ανάπτυξης της χιλιετίας.
«Η ετήσια σύνοδός μας πραγματοποιείται τη στιγμή που ο κόσμος ζει μια εύθραυστη απαρχή της ανάκαμψης, αφού υπέστη την πιο σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και γενιές», σημειώνουν, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, στο σχέδιο της ανακοίνωσής τους οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ πιο βιομηχανικών χωρών που συναντώνται στο Χάντσβιλ του Καναδά.
«Όσον αφορά την ανάπτυξη, μια δεκαετία συγκεκριμένων δεσμεύσεων και κοινών προσπαθειών με τους εταίρους μας επέτρεψε να προοδεύσουμε σημαντικά στο δρόμο για τους Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη (OMD)», διαπιστώνουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι «τόσο οι ανεπτυγμένες χώρες, όσο και οι αναπτυσσόμενες θα πρέπει να κάνουν κι άλλα, στην πραγματικότητα η κρίση έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο για ορισμένους στόχους για το 2015». «Χρειάζονται νέες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές», καταλήγουν.
Εκτός από τη μείωση της ακραίας φτώχειας κατά το ήμισυ στον κόσμο έως το 2015, οι Στόχοι της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη, οι οποίοι ορίστηκαν το 2000, προβλέπουν την εγγύηση της στοιχειώδους εκπαίδευσης για όλους, την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και την αυτονόμηση των γυναικών, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τη βελτίωση της υγείας των μητέρων, την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας σύμπραξης για την ανάπτυξη.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας έστειλαν και ένα μήνυμα προς το Ισραήλ. «Ο αποκλεισμός της Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και οφείλει να αλλάξει», αναφέρουν οι ηγέτες στην ανακοίνωσή τους.
«Ζητούμε επίμονα από όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού για να υλοποιηθεί η απόφαση 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια και η μεταφορά εμπορικών αγαθών και η μετακίνηση ανθρώπων από και προς τη Γάζα», προσθέτουν οι ηγέτες της G8 στην ανακοίνωσή τους.
Παράλληλα εκφράζουν «βαθύτατη λύπη για τους βίαιους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν στη διάρκεια των γεγονότων που σημειώθηκαν στις 31 Μαΐου στα ανοιχτά της Γάζας», ωστόσο εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την «την απόφαση που πήρε η ισραηλινή κυβέρνηση να δημιουργήσει μια δημόσια ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνήσει για τα γεγονότα αυτά, με μια διεθνή συμμετοχή».
Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η G8 καλεί τη χώρα «διάλογο με διαφάνεια» και της ζητάει να σεβαστεί το «κράτος δικαίου» και την «ελευθερία της έκφρασης».
Επίσης ζητούν από όλα τα κράτη να εφαρμόσουν πλήρως τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ στο Ιράν, καθώς «σε αυτές αντανακλάται η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο».
Ακόμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι «αφγανικές δυνάμεις οφείλουν να σημειώσουν συγκεκριμένη πρόοδο εντός 5 ετών ώστε να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας τους»
«Η Διάσκεψη της Καμπούλ, η οποία θα γίνει τον Ιούλιο, θα προσφέρει στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν μια σημαντική ευκαιρία να παρουσιάσει τα σχέδιά της λεπτομερώς και να δείξει ότι έχει σημειωθεί απτή πρόοδος», σημειώνουν οι ηγέτες της G8 στην τελική ανακοίνωσή τους.
Όπως ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της G8, η επόμενη σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ θα πραγματοποιηθεί το 2011 γύρω στην άνοιξη στη Νίκαια, στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Καναδά στη G8, Λεν Έντουαρντς, τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για επιβολή φόρου στις τράπεζες από τις χώρες της Ομάδας των 8 (G8) και ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να τον επιβάλλει ή όχι.
«Kάθε χώρα παραμένει ελεύθερη να προχωρήσει όπως επιθυμεί, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλιας ή της Βρετανίας που είναι υπέρ της επιβολής ενός τέτοιου φόρου», πρόσθεσε.
«Οι χώρες που δεν χρησιμοποίησαν χρήματα των φορολογούμενών τους ή οι τράπεζες των οποίων δεν χρεοκόπησαν δεν προτίθενται να υιοθετήσουν έναν τέτοιο φόρο», δήλωσε από τη μεριά του ο Δημήτρης Σούλας, εκπρόσωπος Τύπου του Καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ.
«Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι οι χώρες που χρησιμοποίησαν δημόσιο χρήμα ή οι τράπεζες των οποίων χρεοκόπησαν θέλουν να επιβάλλουν έναν φόρο στις τράπεζες», επεσήμανε. «Η G20 μπορεί να παίξει ένα ρόλο, να δημιουργήσει το πλαίσιο, όμως τελικά η προσέγγιση θα καθορίζεται από το εθνικό σχέδιο», υπογράμμισε.
Όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Σούλας, ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ σχεδιάζει να καλέσει τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20) να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδιά τους για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν στη συνέχεια τα ελλείμματα και το χρέος τους.
Όπως δήλωσε νωρίτερα ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ στην Ομάδα των 20 (G20) ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, υπάρχει ισχυρή συναίνεση όσον αφορά την ανάγκη να δεσμευτούν σε στόχους για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα.
Ο Στίβεν Χάρπερ αναμένεται να εγκαινιάσει σήμερα τη σύνοδο κορυφής της G20 κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >