Συρρίκνωση 0,3% εμφάνισε το ΑΕΠ τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των 27 το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.

Ads

Το τρίτο τρίμηνο οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν διαμορφωθεί σε +0,1% και +0,3%, αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,7% και στην ΕΕ-27 στο 0,9% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι +1,3% και +1,4% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, το 2011, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,5% και της ΕΕ-27 κατά 1,6%, αναφέρει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Αύξηση του ΑΕΠ σε Γερμανία και Γαλλία

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής (Destatis), η γερμανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 3% κατά τη διάρκεια του 2011 έναντι 3,7% το 2010. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του τρίτου τριμήνου, ωστόσο σε ετήσια βάση παρουσίασε άνοδο 1,5%.

Ads

Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,7% το 2011. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,2%, ξαφνιάζοντας τους οικονομολόγους οι οποίοι ανέμεναν συρρίκνωσή του. Ώθηση στη γαλλική οικονομία έδωσαν τόσο η υγιής ανάπτυξη των εξαγωγών της χώρας όσο και οι επιχειρηματικές επενδύσεις.

Επέστρεψε στην ύφεση η Ιταλία

Εν τω μεταξύ, στην ύφεση επέστρεψε η Ιταλία, καθώς το ΑΕΠ της παρουσίασε συρρίκνωση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2011.
Συγκεκριμένα, το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011, όταν είχε επίσης μειωθεί κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, η συρρίκνωση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,5% το τέταρτο τρίμηνο.