Τα πυρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχτηκε σήμερα το πρόγραμμα «διάσωσης» της Κύπρου, με τους ευρωβουλευτές να κατηγορούν το Eurogroup για την πολύ κακή πολιτική επικοινωνίας του και την Κομισιόν επειδή δεν υπερασπίστηκε την ασφάλεια των καταθετών.

Ads

Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές επέκριναν συγκεκριμένα κράτη-μέλη, κάνοντας λόγο για «αποικιοκρατική» προσέγγιση κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωζώνης.
 
Κατά την έναρξη της συζήτησης για την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτιμούσε μια πιο σταδιακή προσαρμογή για την Κύπρο, αλλά, όπως είπε, δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ύψους μόνο 10 δισ. ευρώ αυτό δεν στάθηκε δυνατό. Επισήμανε ακόμη πως ήρθε η ώρα «να σταματήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών».
 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, η συμφωνία του Eurogroup συνέβαλλε ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου. Ο κ. Ρεν τόνισε ακόμη πως οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης και να μην αφήνεται στο εξής καμία αμφιβολία για την ασφάλεια των εγγυημένων καταθέσεων.
 
«H αποσπασματική, τιμωρητική, πειραματική και ισοπεδωτική εφαρμογή της διαδικασίας του bail-in στην Κύπρο κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια κυρίως στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και που έχουν ανάγκη από εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα», υπογράμμισε στην παρέμβασή της η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννυ Ποδηματά, απευθυνόμενη προς τον κ. Ρεν, και τον επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ.
 
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ζαν Πολ Γκοζ, έκανε λόγο για «φρικτή πολιτική επικοινωνίας του Eurogroup» και κατηγόρησε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα και τις κυπριακές τράπεζες ότι ανέλαβαν πολύ μεγάλους κινδύνους.
 
«Είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά», παρατήρησε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων ο Γκι Φερχόφστατ προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup, έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να συστήσει εξεταστική επιτροπή.
 
Ο Χάνες Σβόμποντα (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επέκρινε το Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για συμπεριφορά «σχεδόν αποικιοκρατική». Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα.
 
Για «εγκληματική συμπεριφορά που ληστεύει τους ανθρώπους για να στηρίξει το οικοδόμημα του ευρώ» κατηγόρησε την Κομισιόν ο Νάιτζελ Φάρατζ (ΕΕΔ), ενώ ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) κατηγόρησε το ΕΛΚ για «υιοθέτηση δύο μέτρων και δύο σταθμών», με την υποστήριξη της κυπριακής θέσης εντός του Ευρωκοινοβουλίου αλλά όχι εντός του Eurogroup.