Μη αποτελεσματικά κρίνουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εννέα στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με το εαρινό ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, τα αποτελέσματα του οποίου δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Μια από τις βασικότερες διαπιστώσεις είναι η συνεχής διεύρυνση του κοινωνικοοικονομικού χάσματος μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Ads

Στο εαρινό ευρωβαρόμετρο, οι Ευρωπαίοι πολίτες απαντούν σε ερωτήσεις αναφορικά με την οικονομική κρίση. Μια από αυτές πως κρίνουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή τους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι απαντήσεις των Ελλήνων είναι σκληρές για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Μόνο το 1% θεωρεί τα κυβερνητικά μέτρα πολύ αποτελεσματικά, το 8% σχεδόν αποτελεσματικά και το 90% μη αποτελεσματικά.

Απαισιόδοξος ο Νότος, αισιόδοξος ο Βορράς

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 13 χωρών της Ε.Ε. όπου κυριαρχεί η απαισιοδοξία και οι πολίτες της εκτιμούν ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη». Εκτός από τους Ελληνες (78% με την παραπάνω άποψη), στην ομάδα των «απαισιόδοξων» περιλαμβάνονται οι Πορτογάλοι (80%), οι Κύπριοι (63%), οι Ιρλανδοί (60%), οι Βρετανοί (61%), οι Σλοβένοι (59%), οι Γάλλοι (55%) και οι Ισπανοί (53%). Οι Ιταλοί είναι μοιρασμένοι.

Την ίδια ώρα ο Βορράς εμφανίζεται αισιόδοξος. Στην πρώτη τριάδα οι Δανοί (68% θεωρεί ότι η κρίση βρίσκεται στα τελευταία της και αναμένει ανάπτυξη), οι Εσθονοί (64%) και οι Αυστριακοί (62%). Το ποσοστό των Γερμανών με αυτή την άποψη είναι χαμηλότερο (49% έναντι 39% απαισιόδοξων).

Ads

Γενικά στην Ευρώπη των 27, το ποσοστό των πολιτών που βλέπουν να έρχονται καλύτερες ημέρες ανέρχεται στο 43% και αυτών που βλέπουν ακόμη μεγαλύτερη «μαυρίλα» στο 47%. Παρατηρείται ότι το χάσμα μεταξύ των δύο ομάδων χωρών διευρύνθηκε σε σχέση με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου του φθινοπώρου του 2010. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των «αισιόδοξων» στην Ευρώπη των 27 αποτελείται από πολίτες που δηλώνουν ότι προέρχονται από υψηλές κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες.

Το 51% π.χ. των ατόμων που κατέχουν διευθυντικές θέσεις είναι «αισιόδοξοι», όπως και το 48% που δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα για την πληρωμή των λογαριασμών τους στα τέλη του μήνα ή το 53% των νεόπλουτων που δηλώνουν με υπερηφάνεια ότι προέρχονται από υψηλά κοινωνικά στρώματα. Αντίθετα μόνο το 34% των ανέργων βλέπει τα πράγματα με κάποια αισιοδοξία και το ποσοστό πέφτει στο 31% στα άτομα που πιστεύουν ότι ανήκουν στους «νεόπτωχους» και στο 27% για τα άτομα που δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Εμπιστοσύνη σε ΕΕ και κυβέρνηση

Το 22% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι η Ε.Ε. μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία την οικονομική κρίση, έναντι 20% που έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους, ενώ το 15% εμπιστεύεται το ΔΝΤ. Στην Ελλάδα, μόνο το 13% έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, έναντι 34% που εναποθέτει τις ελπίδες του στην Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι το 45% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα μέτρα που έλαβαν οι Βρυξέλλες δεν ήταν αποτελεσματικά.