Ιδιωτικά αεροσκάφη, πολυτελείς διακοπές, πανάκριβα δώρα… έξοδα της Κομισιόν που ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Bureau of Investigative Journalism, που δημοσιεύει η Daily Telegraph.

Ads

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σκληρά μέτρα λιτότητας. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, από το 2006 έως το 2010 η Κομισιόν ξόδεψε περισσότερα από 7,5 εκατ. ευρώ σε ταξίδια των επιτρόπων με ιδιωτικά τζετ. Η διαμονή τους σε 5στερα θέρετρα διακοπών σε εξωτικούς προορισμούς όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, η Γκάνα και το Βιετνάμ κόστισε δεκάδες ακόμη χιλιάδες ευρώ, ενώ 300.000 ευρώ ξοδεύτηκαν για… κοκτέιλ πάρτι, στα οποία κορυφαίες ορχήστρες έπαιζαν μουσική και οι προσκεκλημένοι ομιλητές έπαιρναν δώρα όπως μανικετόκουμπα και κοσμήματα από το Tiffany.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «χρειάστηκε» 28.000 ευρώ για μία 4ήμερη διαμονή στο New York Peninsula Hotel το Σεπτέμβριο του 2009. Στο 5στερο ξενοδοχείο, οι σουίτες κοστίζουν 780 ευρώ το βράδυ. Ο Μπαρόζο είχε συνοδεία 8 βοηθών προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.