Οι συνέπειες του ελβετικού δημοψηφίσματος εναντίον της μετανάστευης στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολούν σήμερα τον διεθνή Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι με μικρή πλειοψηφία 50,3%, οι Ελβετοί ψήφισαν να περιοριστεί η μετανάστευση, σε ένα δημοψήφισμα που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος UDC του Κρίστοφ Μπλόχερ. Το κόμμα διαφωνεί και με το καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ. 

Ads

Στη Γαλλία, η εφημερίδα «Εκό» κάνει λόγο για «ένα αποτέλεσμα με οικονομικές συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν». Η «Λιμπερασιόν» εκτιμά πως με αυτό το αποτέλεσμα «οι Ελβετοί κλείνουν τα σύνορα» και φιλοξενεί σχόλιο του πολιτειολόγου Ζαν-Ιβ Καμί που δηλώνει ότι «ο οικονομικός εγωισμός είναι η κύρια συνιστώσα αυτής της ψηφοφορίας». «Οι Ελβετοί ψηφίζουν υπέρ της επιβολής ποσοστώσεων», αναφέρει στο πρωτοδέλιδό της και η «Φιγκαρό», ενώ η «Λ’ Ουμανιτέ» γράφει πως «η ακροδεξιά του Μπλόχερ κέρδισε το στοίχημά της κάνοντας να υιοθετηθεί ένα δραστικό όριο στη μετανάστευση».

Στη Γερμανία, η «Ντι Βελτ» εκτιμά πως «η Ελβετία πρέπει να επανεξετάσει την εγγύτητά της με την Ε.Ε.». «Το να συνεχίσουμε έτσι δεν αποτελεί επιλογή. Το UDC θα μάθει πόσο πολύ δύσκολο είναι να διαχωρίζεις τις θετικές πλευρές διμερών συμβολαίων με τις Βρυξέλλες, από τις ανεπιθύμητες πλευρές», υπογραμμίζει η εφημερίδα. Αντίθετα η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» γράφει: «Αυτοί που περιγελούν εδώ το φόβο να κατακλυσθούμε από τους ξένους θα πρέπει τουλάχιστον να σκεφτούν το γεγονός ότι στην Ελβετία, το ποσοστό των ξένων είναι, στο 23% του συνολικού πληθυσμού, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι στη Γερμανία».

Η εφημερίδα «Λε Σουάρ» στο Βέλγιο τιτλοφορεί το σχετικό ρεποτάζ της ως «Οι Ελβετοί προς τους Ευρωπαίους: Έξω!». Σημειώνει, δε, ότι «όλο το οικοδόμημα των διμερών συμφωνιών της Ελβετίας με την ΕΕ είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει, για 19.516 ψήφους σε σχεδόν 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους».

Ads

Στην Ισπανία, η «Ελ Παΐς» γράφει στον ιστότοπό της πως «αυτό το αποτέλεσμα θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανασκεφτεί τη στενή σχέση της με την Ελβετία και να βάλει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που ισχύει από το 2002. Αυτό το δημοψήφισμα “θα προκαλέσει μια σοβαρή πολιτική κρίση ανάμεσα στους δύο συνομιλητές», ενώ στην έντυπη έκδοσή της, στο κύριο άρθρο με τίτλο «Κακές Συνέπειες» υπογραμμίζει πως «η νίκη των αντιπάλων της ‘μαζικής μετανάστευσης’ στην Ελβετία θα έχει συνέπειες για όλο τον κόσμο στην Ευρώπη»«Όχι μόνο θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που έχει συναφθεί με την ΕΕ, αλλά αντανακλά επίσης τη λαϊκιστική και ξενοφοβική αναταραχή που διατρέχει τη Γηραιά Ήπειρο λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Πρόκειται για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την πλειονότητα των Ελβετών πολιτικών και των ελβετικών επιχειρήσεων», προσθέτει.