Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγήθηκαν η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Ads

Μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν, έκαναν μια κοινή δήλωση στην οποία τόνισαν ότι το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να βοηθηθούν οι χώρες και οι τομείς που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως τόνισαν, προτείνουν να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί στις αγορές χρήματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει παράβαση των Συμφωνιών της Ε.Ε. Ωστόσο συμφώνησαν πως τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης«θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά «για να συνασπιστούν όλα τα κράτη μέλη», καθώς η πρόταση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Δανία.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την «εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας». Η πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι η πρόταση είναι καλοδεχούμενη, καθώς «αναγνωρίζει το εύρος και το μέγεθος της οικονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και με τον σωστό τρόπο δίνει έμφαση στην ανάγκη να εργαστούμε για μια λύση στην οποία ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι το επίκεντρο».

Ads

Την πρόταση που εισηγούνται η Γερμανία και η Γαλλία χαιρετίζει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να βρουν κοινό έδαφος για το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Σαρλ Μισέλ.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με δεύτερη ανάρτησή του καλεί και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να εργαστούν με πνεύμα συμβιβασμού μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλει μια πρόταση. Στην Κομισιόν δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για τις τεράστιες διαφορές στα ποσά που χορηγούνται από τα κράτη για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε ο κοροναϊός, γεγονός που οφείλεται κυρίως  στον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η κάθε χώρα.