Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης προανήγγειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, αναφέροντας πως η σχετική έκθεση καταρτίζεται από την Κομισιόν και θα δοθεί τη δημοσιότητα το φθινόπωρο. Η εξέλιξη έρχεται μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στους 3 αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, ύστερα και από την υποβάθμιση της Πορτογαλίας, με τον Ευρωπαίο επίτροπο να αναφέρει σχετικά πως «οι αμερικανικοί οίκοι σκέφτονται διαφορετικά από εμάς». Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Ads

Σε συνέντευξη του στη φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat», ο Όλι Ρεν γνωστοποίησε πως η Κομισιόν μελετά «τη δυνατότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης». Η σχετική έκθεση, σημείωσε, βρίσκεται υπό κατάρτιση από την Κομισιόν και θα δοθεί στη δημοσιότητα το φθινόπωρο.

Αναφερόμενος στις αξιολογήσεις των Standard&Poor’s, Moody’s και Fitch, που έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, σημείωσε πως «οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης αντιμετωπίζουν τη λειτουργία των οικονομιών της ευρωζώνης λίγο διαφορετικά από όσο εμείς εδώ».

Ο Όλι Ρεν ανέφερε ακόμη πως το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα δεχθεί τις εγγυήσεις που ζητεί η φινλανδική κυβέρνηση για να χορηγήσει περαιτέρω δάνεια στην Ελλάδα. «Το ΔΝΤ είναι ένας από τους συντελεστές του μηχανισμού διάσωσης των υπερχρεωμένων οικονομιών της ευρωζώνης, αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση ασήμαντος συντελεστής». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ζήτημα των δανειακών εγγυήσεων για τη δανειοδότηση της Ελλάδας θα λυθεί τις επόμενες εβδομάδες ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ads


Το φθινόπωρο οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ για τους οίκους αξιολόγησης

Μέσα στο φθινόπωρο θα ανακοινωθούν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ για τους οίκους αξιολόγησης, υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς στο εσωτερικό της Ένωσης συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι κινήσεις για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου.

Σε δηλώσεις του στη Βαρσοβία, ο κ.Μπαρόζο διευκρίνισε ότι τα 27 κράτη-μέλη είναι κοντά σε μία συμβιβαστική πρόταση για τους κανόνες. «Υπάρχει σήμερα αυξανόμενη συναίνεση για το τι να κάνουμε σε ρυθμιστικό επίπεδο για τους οίκους αξιολόγησης» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα κάνει τις προτάσεις της το φθινόπωρο.

Ο κ. Μπαρόζο εξήγησε ότι ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης πρέπει να δημιουργηθεί βασισμένος στους κανόνες της αγοράς για να εξηγήσει επιπλέον ότι μέσα στην ΕΕ υπάρχουν σκέψεις για έναν ή περισσότερους οίκους αξιολόγησης «κάτι που θα βοηθούσε, γιατί όσο περισσότερος ανταγωνισμός υπάρχει, τόσο το καλύτερο».

«Δεν θα εκπληττόμουν εάν στο ορατό μέλλον γίνονταν κάποιες απόπειρες να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, η χώρα του οποίου ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ. «Ουδείς αναζητεί νέους αγγελιοφόρους η δουλειά των οποίων θα είναι να μας φέρνουν μόνο καλά νέα», συνέχισε. «Το κλειδί είναι οι ειδήσεις που αφορούν την χρηματοοικονομική και την οικονομική κατάσταση στις επιχειρήσεις και στις χώρες να είναι όσο πιο αντικειμενικές είναι δυνατόν» πρόσθεσε ο Τουσκ.


Διαβάστε επίσης: Άρση της ελληνικής χρηματοδότησης στα κοινοτικά προγράμματα ζητά ο Γιούνκερ