Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε από την Τουρκία την άμεση απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΕΔΔΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «το Δικαστήριο διαπιστώνει αρκετές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διατάζει την άμεση απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και ενός από τους κύριους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αποφασίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τον Ντεμιρτάς και επισημαίνοντας ότι η αιτιολόγηση για τα χρόνια φυλάκισής του αποτελεί ένα πρόσχημα για τον περιορισμό του πλουραλισμού και του διαλόγου.  

Παράλληλα, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει στοιχεία στις αποφάσεις για την κράτησή του που να συνδέουν τις ενέργειές του και τα φερόμενα αδικήματα, υποστηρίζοντας ότι ο Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, έχει υποστεί παραβίαση των δικαιωμάτων του, μεταξύ των οποίων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ντεμιρτάς είναι στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016 και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 142 χρόνων εάν καταδικαστεί στην κύρια δίκη εναντίον του, στην οποία κατηγορείται ότι ήταν αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2014.

Ads

Ο Ντεμιρτάς ηγείτο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) μεταξύ του 2014 και του 2018, με τον Ερντογάν να τον χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτη» σε ομιλία του τον Νοέμβρη.