Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ads

Η Επιτροπή συνιστά επίσης την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη «όταν επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης», είπε.

Σε ό,τι αφορά στη Γεωργία, η Επιτροπή συνιστά στο συμβούλιο να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

Η Ουκρανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιες κακουχίες και τραγωδίες που προκλήθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, και ωστόσο οι Ουκρανοί μεταρρυθμίζουν βαθιά τη χώρα τους, παρόλο που διεξάγουν έναν πόλεμο που είναι υπαρξιακός για αυτούς, αναφέρει η Κομισιόν.

Ads

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ουκρανία έχει ολοκληρώσει «πολύ πάνω από» το 90% των απαραίτητων βημάτων που περιέγραψε η Επιτροπή πέρυσι, επισημαίνοντας τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς.

«Οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις είναι ήδη στο δρόμο τους, αυτό είναι καλό, και η Επιτροπή επαινεί αυτές τις προσπάθειες. Και σε αυτή τη βάση προτείναμε σήμερα στο Συμβούλιο να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.».

Η Επιτροπή, σημείωσε, συνέστησε επίσης στο Συμβούλιο να υιοθετήσει ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης μόλις η Ουκρανία πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της.