Αντιδρώντας στη συζήτηση για το λεγόμενο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανεχθεί η ανταγωνιστικότητα να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να παρεμβαίνουν στα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλη την Ευρώπη.

Ads

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Συνομοσπονδίας, το οποίο κοινοποίησε η ΓΣΕΕ «η ΣΕΣ αναγνωρίζει τον κίνδυνο που ενέχουν η μείωση των κατώτατων μισθών και η κατάλυση των συστημάτων προσαρμογής των μισθών σε ορισμένες χώρες και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή μιας διαδικασίας υπονόμευσης των συστημάτων διαμόρφωσης των μισθών και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και των συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη».

«Δεν πρόκειται εδώ για ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα αλλά για ένα σύμφωνο επιβλαβές που οδηγεί σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, σε περισσότερες ανισότητες και περισσότερη αβέβαιη εργασία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΣ, John Monks, σημειώνοντας παράλληλα πως «η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγκρουση με το κοινωνικό της μοντέλο και τη θεμελιώδη αρχή της για αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Εν τω μεταξύ, ο ΓΣΕΕ καταδικάζει έντονα το προτεινόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων.

Ads

Εκφράζοντας τη ριζική αντίθεσή της στις βασικές αρχές του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει πως «αυτό που υποτίθεται είναι ο στόχος του, να ”θεραπεύσει” να φέρει την έξοδο από την ύφεση και την κρίση, κάνει ακριβώς το αντίθετο, προκαλώντας μάλιστα ύφεση και κρίση διαρκείας».

«Τα συνδικάτα θα αντιδράσουν δυναμικά και αποφασιστικά για να αποκρούσουν και να ακυρώσουν αυτήν την καταστροφική αντικοινωνική στρατηγική» καταλήγει η ΓΣΕΕ.